Connect with us

Novinky

Blog Jána Stachuru: Za dobrotu na žobrotu – (ne)spolupráca športových klubov a mesta

Published

on

Reklama

Už to budú dva roky odkedy došlo k zmene pomerov v našom futbalovom klube a odvtedy počet hráčov stúpa stále nahor. Je za tým kopec poctivej roboty, ktorú dennodenne robia ľudia oddaní klubu a snažia sa o jeho zveľadenie. Deje sa to aj vďaka mestu, ktoré pozmenilo likvidačnú zmluvu s futbalovým klubom za takú, ktorá okrem povinnosti starať sa dôkladne o priestory celého (zastaralého) areálu umožňuje tento areál aj prenajímať, čím dokáže klub získať sem tam nejaké to euro na výchovu detí.


Pretože si myslíme, že mesto a všetky športové kluby, ktoré majú v názve Piešťany by mali spolupracovať, snažili sme sa a snažíme od začiatku tejto myšlienky držať aj pri narábaní s týmto zvereným areálom. Hádzanári, ktorí sú veľmi milí a fandíme im v ich ťažení, hrávajú u nás pravidelne na ihrisku futbal zadarmo. Naše úspešné basketbalové čajky, ktorým chodíme fandiť, trénujú zadarmo v prípade potreby kedykoľvek na umelej tráve či vedľajšom ihrisku. Rugbisti, s ktorými spolupracujeme na dennej báze, využívajú všetky naše hracie plochy, do dlhodobého užívania dostali bezplatne napríklad aj šatňu a sklad. Atléti využívajú zase atletickú dráhu, sem tam sa prebehnú aj po trávniku v rámci výklusu. Takmer všetky základné a stredné školy sa počas roka niekoľkokrát (niektoré pravidelne) vyberú v rámci telesnej výchovy vykonávať svoje aktivity do areálu futbalového štadióna. Je im to bez problémov umožnené, hoci niekedy žiaci prídu aj svojvoľne, keď preskakujú a ničia ploty, futbalové bránky a odhadzujú odpadky, voči čomu sa však ohradzujeme. Centrum voľného času množstvo z jeho športových aktivít situuje do areálu futbalového štadióna, organizuje školské súťaže, aj prestížne Piešťanské hry.

Reklama

Je to krásne vidieť športovať toľko detí a dospelých ľudí, ako je tomu u nás na futbalovom štadióne. Toto podporujeme, sme otvorení spolupráci s každou inštitúciou v meste, s každým športovým klubom. Neberieme od nich peniaze, tak potrebné na zastrešenie našej činnosti, na výchovu malých futbalistov, či na údržbu areálu, ktorá vôbec nie je lacná. Naopak všetky tieto aktivity podporujeme, prenájom si platia len mimopiešťanské športové kluby, súkromné skupiny, prípadne firmy alebo skupiny kamarátov, ktorí si chcú zašportovať.

Z týchto spriatelených, v rámci podpory športovania nespoplatnených aktivít, nám plynú mnohé výdavky. Sociálne zariadenia a priestory, ako aj celý areál musí niekto udržiavať v čistote. Futbalové bránky, sitá, ploty či striedačky, aj pokazenú kosačku musí niekto opraviť, materiál sa tiež sám nevyrobí ani nezaplatí. Ihrisko sa samo nepokosí ani nepohnojí, čiary sa tiež neurobia samé. Existujú dobrí ľudia, ktorí to jeden, dvakrát, ba aj desaťkrát urobili zadarmo, ale to nejde na dennodennej báze, ľudia musia pracovať za určitú plácu. Všetky výdavky znáša futbalový klub s ochotou (aj keď s finančnými problémami). Pretože máme radi šport. Pretože sme za spoluprácu jednotlivých športov, ako aj verejných inštitúcií v Piešťanoch.

Reklama

Aká spätná väzba sa nám dostáva naspäť? Zadarmo nám žiadna škola samozrejme neumožní hrať v ich telocvični ani minútu. Niektoré školy neumožňujú hrať v telocvični futbal vôbec. Ani len 6-ročným deťom. Niekde nám vyhovejú, ale za hodinu pobytu platíme cenu za 1,5 hodiny. V najlepšom prípade dostaneme prenájom za komerčnú cenu s dodatkom, že môžeme byť radi. Komerčnú cenu a dosť mastnú sumu nechávame bohužiaľ aj u našich priateľov z basketbalového klubu. Čo nás mrzí ešte viac je, že školy často nevyhovejú našej žiadosti o prenájom s argumentom, že dávajú prednosť prenájmom pre súkromné osoby. Pri argumente, že oni chodia k nám zadarmo a kedykoľvek, príde odpoveď, že je to vraj normálne, to je iné.

Áno je to iné. Ale bohužiaľ len v tom, koľko toto športovanie stojí a v ochote jednotlivých strán podporiť športové aktivity. Na jednej strane nula eur, na druhej strane stovky eur za nájom. V rámci podpory športu sa snažíme podporiť všetko piešťanské, aby sa šport v meste rozvíjal. Naopak, pre našich prípravkárov, ktorí sú ešte malí nato, aby trénovali vonku aj v zime, si prenajímame telocvične na zimné obdobie. Dokopy 13 tréningov týždenne. Za necelých 4 000 eur. Aby sme im dopriali aj zápasovú radosť, pripravili sme im 11 trojhodinových miniturnajov. Presne za 950 eur.

V prípade spoplatnenia aktivít školám a ostatným športovým subjektom by sa táto vynaložená suma mohla prinavrátiť. Chodili by však potom športovať rovnako často? Pravdepodobne nie. Je našim zámerom brániť (aj keď nepriamo vyrúbením poplatkov) im v športovaní? Určite nie. Práve naopak, sme otvorení k podpore športu, jeho rozvoju a vzájomnej spolupráci.

Nuž, je to na zamyslenie… V mene PFK by som chcel vyzvať mesto, ako aj ostatné športové kluby za jeden rokovací stôl, aby sme dokázali v rámci podpory športu ťahať za jeden povraz. Navzájom si vytvárali také podmienky, ktoré budú slúžiť k podpore športu v meste a systematickému rozvoju jednotlivých športových klubov a inštitúcií. Aj preto sme iniciovali Športový ples, na ktorom sa nielen fanúšikovia športu, ale aj ľudia, ktorí kluby riadia, mohli bližšie spoznať a o spolupráci porozprávať. Podávame ruku, stačí ju len stisnúť. A myslieť to úprimne.

Ján Stachura

PS: Človek sa nechce stále sťažovať, avšak popud na zverejnenie týchto myšlienok mi dala jedna osoba. Osoba, ktorá za mnou prišla s tým, či jej viem pomôcť a poradiť so založením občianskeho združenia. Keďže bola milá, tak som neodmietol a poskytol jej niečo málo z vedomostí, ktoré mám v tejto oblasti. Keď som sa jej spýtal, za akým účelom chce založiť občianske združenie, dostal som odpoveď. Vraj s partiou si chodia sem tam zahrať, zašportovať. A chcú založiť občianske združenie, lebo by im to vedelo pokryť náklady na telocvične a možno aj niečo navyše ostane. Že poznajú niekoho na meste a vybavia nejakú dotáciu. Nádhera. Piešťany, mesto s najväčším počtom občianskych združení.

Populárne články