Connect with us

Novinky

Basketbal: Slovenky v piešťanskej bubline vybojovali postup na majstrovstvá Európy

Published

on

Reklama

Cesta na európsky šampionát, ktorý budú od 17. do 27. júna hostiť Francúzsko a Španielsko, zostávala aj po štvrtkovej prehre s Maďarkami pre naše reprezentantky otvorená. V záverečnom kvalifikačnom vystúpení však museli bezpodmienečne zdolať Holandsko. Ak chceli mať istotu, vyhrať H-skupinu a nespoliehať sa na postup z druhého miesta, závislý na vývoji v ostatných skupinách, potrebovali vyhrať aspoň o 10 bodov. Zvíťazili o 11!

Odhodlanie a nasadenie našich reprezentantiek sa prejavilo aj na ich vstupe do zápasu, keď sa rýchlo ujali vedenia 8:0. V ďalších minútach sa síce rozohrali aj Holanďanky, ale proti defenzíve našich sa presadzovali len sporadicky. Úvodnú časť vďaka tomu Slovensko vyhralo 15:10. Aj naďalej mali zverenky trénera Suju navrch a pred polčasovou prestávkou v 28. minúte po prvý raz dosiahli potrebný dvojciferný rozdiel, keď po trojke Oroszovej viedli 29:19. Potom však dve minúty nedali kôš a hostky ešte kontrovali. Súperky tak odchádzali do šatní za stavu 29:21 pre Slovensko.

Reklama

Aj po zmene strán domáce opakovanie viedli dvojciferne (najviac o 11 bodov), avšak v 28. minúte dovolili Holanďankám, aby sa dotiahli na 33:38. A bolo aj horšie, keď v 29. minúte Treffersová trafila na 35:38. Do poslednej časti išli napokon družstvá za stavu 41:37 pre Slovensko. Išlo o to, či si Slovensko udrží vedenie a či ho znova dokáže natiahnuť na desať a viac bodov. A dokázalo! V 34. minúte sme vyhrávali 54:44, vzápätí aj 56:44… len to udržať a prípadne ešte zveľadiť! Lenže Holanďanky kládli húževnatý odpor, rozdiel znova klesol pod desať, ale po šestkách Bálintovej sme v poslednej minúte viedli 60:50 a hostkám sme ďalší kôš nedovolili. Naopak, konečnú podobu skóre dala jednou šestkou Páleníková.

„Máme radosť za všetkých, ktorí sa o to pričinili. Nejdem teraz nikoho menovať. Najviac ma teší, že pôsobíme ako kolektív počnúc prezidentom a celou SBA, ktorá nás podporila a vytvára nám podmienky, cez môj realizačný tím, cez všetky baby, ktoré boli zapojené do procesu počas tých dvoch rokov, až po naše náhradníčky a náhradníkov, ktorí sa nechávali testovať, aby sme mali istotu, že o tím bude postarané a bude mať kompletný servis. Teší ma, že to bol tímový úspech a ukázalo sa to aj na ihrisku, kde sa každý maximálne podriadil. Dnes som dojatý z toho, ako dievčatá dreli v obrane. Takto sa má hrať za nároďák a snažiť sa,“ povedal po zápase tréner Juraj Suja.

Reklama

Text a foto: Slovenská basketbalová asociácia

Populárne články