Connect with us

Šport

Basketbal: Reprezentácia začne kvalifikáciu na ME zrazom i prvým zápasom v Piešťanoch

Published

on

Reklama

Ženská basketbalová reprezentácia SR odštartuje v novembri kvalifikáciu o postup na Majstrovstvá Európy 2023 v Slovinsku a Izraeli. Na úvodné zápasy s Talianskom (11.11. v Piešťanoch) a Švajčiarskom (14.11 vo Fribourgu) si hlavný tréner Juraj Suja pozval na zraz do Piešťan 14 hráčok.

Ilustr. foto SBA


Jadro tímu, ktoré sa spoločne stretne v nedeľu 7. novembra v Piešťanoch tvoria overené hráčky, ktoré absolvovali aj predchádzajúcu úspešnú kvalifikáciu i samotný európsky šampionát v Španielsku. Premiérovo sa však v ženskej reprezentácii predstavia debutantky Dominika Rusiňáková, Ema Rodáková, Alexandra Buknová a po dlhšej pauze sa v nominácii objavujú pivotky Klaudia Lukačovičová a Žofia Hruščáková. Z nominovanej „štrnástky“ sa pred každý kvalifikačným stretnutím určí finálna dvanástka.
„Verím, že sa nám podarilo vybrať tú najlepšiu možnú štrnástku z tých hráčok, ktoré sú zdravotne v poriadku a sú pripravené reprezentovať v tomto dôležitom dvojzápase. Pevne dúfam, že sa to odzrkadlí na bojovnosti a motivácii hrať za Slovensko, aby sme položili dobrý základ smerom k ďalšiemu programu kvalifikácie,“ povedal k nominácii hlavný tréner ženskej reprezentácie SR Juraj Suja.
Menšie zmeny nastali oproti predchádzajúcemu obdobiu aj v realizačnom tíme. Trénerský štáb rozšíril na pozícii druhého asistenta Miloslav Michalík. Novým fyzioterapeutom družstva sa stal Michael Bujňák a realizačný tím bol tiež doplnený o masérku Erika Šerfőzőovú.
Slovenské basketbalistky čaká hneď v prvom zápase favorit skupiny Taliansko. Zápas bude hostiť piešťanská Diplomat aréna vo štvrtok 11. novembra o 18:00 hod. „Taliansko je silný súper, ktorý má veľmi dobrú generáciu hráčok, hrajú fyzický basketbal a majú na každej pozícii kvalitu a skúsenosti. Tento zápas môže byť z hľadiska postupových vyhliadok kľúčový. Hoci nie sme favoritom, budeme mať výhodu domáceho prostredia a pôjdeme sa pobiť o víťazstvo, aby sme si pootvorili postupové dvere hneď v prvom kvalifikačnom okne,“ uviedol Juraj Suja na margo súpera z Talianska.
Stretnutie sa bude organizovať v režime „kompletne zaočkovaní“ s maximálnou možnou kapacitou 900 fanúšikov. Predaj vstupeniek už prebieha prostredníctvom siete Ticketportal i priamo v Diplomat aréne počas pracovných dní v čase 11:00 – 14:00.
Druhý zápas v tomto kvalifikačnom cykle odohrajú slovenské basketbalistky vo švajčiarskom Fribourgu proti domácemu výberu v nedeľu 14. novembra o 17:00 hod. „Švajčiarsko je nepríjemný súper a ženský basketbal je v tejto krajine na vzostupe. Má niekoľko veľmi šikovných hráčok a ich majstrovský tím z Fribourgu sa pravidelne predstavuje v Eurocupe. V tomto stretnutí by sme mali byť my papierovým favoritom, čo budeme chcieť potvrdiť, no určite to nebude jednoduché,“ povedal k druhému súperovi zo Švajčiarska tréner slovenského výberu
Slovenské basketbalistky majú v kvalifikačnej skupine H za súperov tímy Talianska, Švajčiarska a Luxemburska a zabojujú o trinástu účasť na ME. Kvalifikáciu tvorí celkovo osem štvorčlenných a dve trojčlenné skupiny. Na európsky šampionát sa prebojujú víťazi skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest. Postupujúca štrnástka sa pripojí k organizátorom záverečného turnaja ME 2023, ktoré sa uskutočnia v Slovinsku a Izraeli. Dejiskami budú mestá Tel Aviv, Celje a Koper.

Nominácia hráčok:

BALÁŽOVÁ Michaela (Young Angels Košice), BÁLINTOVÁ Barbora (ZVVZ USK Praha / Česko), BUKNOVÁ Alexandra (MBK Ružomberok), DUDÁŠOVÁ Nikola (PEAC Pécs / Maďarsko), HRUŠČÁKOVÁ Žofia (bez klubovej príslušnosti), JAKUBCOVÁ Ivana (AZS UMCS Lublin / Poľsko), LUKAČOVIČOVÁ Klaudia (Cadí La Seu / Španielsko), MARTIŠKOVÁ Natália (Piešťanské Čajky), MORAVČÍKOVÁ Alica (Treviso / Taliansko), OROSZOVÁ Sabína (UNI Győr / Maďarsko), PRAŽENICOVÁ Miroslava (MBK Ružomberok), REMENÁROVÁ Veronika (Herner TC / Nemecko), RODÁKOVÁ Ema (Young Angels Košice), RUSIŇÁKOVÁ Dominika (Piešťanské Čajky).

Reklama

Realizačný tím:

SUJA Juraj (hlavný tréner) JANKOVIČ Peter (asistent trénera), MICHALÍK Miloslav (asistent trénera), HORKÝ Tomáš (manažér), MESZÁROŠ Ján (lekár), BUJŇÁK Michael (fyzioterapeut), ŠERFŐZŐOVÁ Erika, VLKOVIČ Marián (maséri).
TS

Reklama

Populárne články