Connect with us

Novinky

Basketbal: Čajky vo FIBA Cupe už dnes proti silnému tureckému súperovi

Published

on

Reklama

Po prvom turnaji Východoeurópskej ligy v Piešťanoch sa už Piešťanské Čajky koncentrujú na ďalšiu medzinárodnú súťaž. Už dnes totiž odštartujú svoje účinkovanie v Európskom pohári FIBA, keď sa predstavia v Turecku na palubovke tímu Hatay BB.

Reklama

Program piešťanských basketbalistiek je ozaj nabitý. Po vypadnutí z euroligovej kvalifikácie a absolvovaní turnaja Východoeurópskej ligy sa okrem domácej súťaže budú sústrediť najmä na Európsky pohár FIBA. Svoje vystúpenie v základnej skupine D, kde sú ich súpermi poľský Energa Toruň, rumunský ACS Sepsi a turecký Hatay začnú stretnutím práve na palubovke posledne menovaného tureckého.

Čajky sa pred odletom do Turecka stretli s nečakanými problémami. Diplomatický spor medzi USA a Tureckom, ktorý vyústil k vzájomnému pozastaveniu vydávania víz sa dotkol aj piešťanského klubu, konkrétne americkej pivotky Jenny Smith. Dva dni intenzívnych telefonátov viedli k tomu, že generálnej manažérke Bronislave Borovičkovej sa podarilo v utorok poobede vybaviť víza pre spomínanú hráčku na tureckom veľvyslanectve v Bratislave. „Záležalo mi na tom, pretože máme dlhodobo zranené dve pivotky a absencia Jenny by pre nás bola veľmi citeľná,“ uviedla B. Borovičková.

Reklama

Hatay BB, bol ešte minulý rok účastníkom Euroligy a enormnú silu kádra vykazuje aj tento rok. Práve preto je považovaný za hlavného favorita skupiny na postup do vyraďovacej časti. Hviezdami tímu sú hráčky so skúsenosťami zo zámorskej WNBA Leilani Mitchell, mohutná americká pivotka Courtney Paris, naturalizovaná američanka Bahar Ozturk, alebo belgická reprezentantka Hind Ben Abdelkader, či ďalšie silné mená na súpiska Hatayu. “Náš súper má hviezdnu základnú päťku, od ktorej sa odvíja celý ich koncept hry. Dovolím si tvrdiť, že majú euroligový kaliber. Paris je jedna z najlepších pivotiek Eurocupe a práve preto si potrebujeme ustrážiť vnútorný priestor. Jedná sa o to, aby sme dokázali eliminovať ich hru jedna na jedna pod košom a aby sme kontrolovali obranný doskok. To sú kľúčové veci, od ktorých by sa mala odvíjať naša hra. Ideme do zápasu s cieľmi nedarovať im ani centimeter ihriska zadarmo. Pripravení sme dobre a treba, aby sme boli disciplinovaní a hrali s dostatočným sebavedomím a odvahou,“ povedal pred štvrtkovým stretnutím tréner Martin Pospíšil.

Čajky tak pocítia opäť silu tureckého basketbalu v meste Antakya, ktoré sa nachádza len dvadsať kilometrov od hraníc so Sýriou. Už pred dvomi rokmi však piešťanské basketbalistky dokázali, že v Turecku vedia zahrať a dokonca majú 100% úspešnosť, keď dokázali poraziť Besiktas Istanbul a Adanu Aski na ich palubovkách. Podarí sa Piešťankám vo štvrtok uspieť aj do tretice?

TS Piešťanské Čajky

Populárne články