Connect with us

Šport

Basketbal: Čajky v Eurocupe skončili. Zašli však najďalej vo svojej histórii

Basketbalistky Piešťanských Čajok sa lúčia s účinkovaním v Európskom pohári (Eurocup). V odvetnom play off stretnutí nedokázali zmazať 6-bodové manko z prvého zápasu, na palubovke maďarského NKA Universitas PEAC Pécs prehrali 57:63. Úradujúci slovenský majster si účasťou medzi 32 najlepšími tímami súťaže stanovil nové maximum v Eurocupe.

Published

on

Reklama

Strelecky to nebol z oboch strán ideálny začiatok odvetného play off stretnutia v Európskom pohári. Piešťany sa poučili z prvej vzájomnej konfrontácie, od úvodu si dávali pozor v obrane a výrazne si pomáhali kontrolovaním doskoku. Úspešne začali stíhaciu jazdu, v prvej štvrtine bola ťahúňkou Mandičová. Pécsu však stačil malý moment, aby nie príliš vysoké manko dokázal eliminovať, ale slovenský majster vyhral napokon prvú štvrtinu 16:13. Druhá 10-minútovka zo začiatku nebola taká ofenzívna, ale v tých momentoch ukázal domáci tím svoju silu. Využil diery v piešťanskej obrane a dostal sa do náskoku, ktorý našťastie pre hosťujúce družstvo nebol výrazný. Stále to bola v prvom rade vyrovnaná partia, rozhodoval v nej každý bod. Čajky sa v tejto fáze mohli oprieť o Martiškovú, ale ani ona napokon nezabránila tomu, aby po prvom polčase prehrával jej tím 32:34.

Po prestávke pridali tímy na bojovnosti, čo sa následne odrazilo na veľmi pomalom zvyšovaní skóre zápasu. Piešťanom úplne nevyšiel vstup do tretej časti, keď umožnili Pécsu trochu odskočiť, ale nevzdávali sa. V správnej chvíli vytiahli útočné zbrane, vďaka ktorým zostávali v hre o postup do osemfinále. Domáce družstvo však vždy zareagovalo a obrat nepripúšťalo. Najmä v koncovke tretej štvrtiny si vypracovalo najvyššie vedenie v zápase – 49:42. Pécs si touto fázou vytvoril potrebný bodový komfort na zabezpečenie pokračovania v súťaži. Piešťany stále bojovali aspoň o víťazstvo v odvete, už keď sa im vidina osemfinálovej účasti výrazne vzdialila, ale napokon to nevyšlo podľa ich predstáv.

Reklama

Európsky pohár – play off – 2. zápas:

NKA Universitas PEAC Pécs – Piešťanské Čajky 63:57 (13:16, 21:16, 15:10, 14:15)

Reklama

Najviac bodov – Pécs: Calhounová 20, Kataničová 16, Kissová 14

Piešťany: Mandičová 15, Martišková 11, Jurčenková a Mujovičová po 8, Jamesová 7 (Rusiňáková 8, Moravčíková a Taušová 0)

TH: 16/11 – 22/18, Fauly: 18 – 21, Trojky: 6 – 3, Rozhodovali: Jovanič (Bos. a Herc.), Sljivic (Rak.), Jankowski (Poľ.).

/prvý zápas – 68:62, Pécs postupuje do osemfinále/

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Piešťan: „V prvom rade, chcel by som pogratulovať domácemu tímu k víťazstvu a postupu do ďalšieho kola. Myslím si, že sme ukázali svoju tvár. Hrali sme s veľkou energiou a navyše bez Gabriely Andělovej, čo bolo pre nás citeľná strata, ale dokázali sme ju nahradiť a bojovať až do konca. Zápas bol otvorený a pocit z tejto prehry je úplne iný, ako tomu bolo doma. Myslím si, že môžeme byť pyšní. Účasť v Eurocupe by som zhodnotil ako pozitívnu. Žiaľ, stačilo to len na play off, ale minimálne sme išli na svoj limit, to si veľmi vážim. Dievčatám ďakujem. Musíme sa teraz skoncentrovať na slovenskú ligu.“

Anna Jurčenková, hráčka Piešťan: „Ťažko sa po tomto zápase vyjadruje, lebo nás mrzí, že sa pre nás Eurocup skončil. Myslím si, že sme v tomto stretnutí fakt bojovali a robili všetko, čo sa dalo, ale nestačilo to. Určite sme dali do toho veľa energie, ako v domácom zápase. Môže nás to mrzieť z toho dôvodu, že tam sme to tak neuhrali. Celkovo si však myslím, že môžeme byť spokojné s účinkovaním v Eurocupe. Podarilo sa nám postúpiť zo skupiny a navyše tieto zápasy proti Pécsu neboli pre súpera jednoduché. Do konca sme bojovali a urobili sme kus dobrej práce.“

TS Piešťanské Čajky Foto: Ladislav Duračka

Populárne články