Connect with us

Šport

Basketbal: Čajky ukončili nadstavbu triumfom nad Banskou Bystricou

Piešťanským Čajkám sa podarilo bez prehry ukončiť základnú a následne nadstavbovú časť Niké EXZ. V záverečnom stretnutí zvíťazili pred svojimi fanúšikmi nad Sláviou Banská Bystrica 93:49.

Published

on

Reklama

 

Na úvod sa prihlásili bodovo hosťujúce basketbalistky, ale potom prebrali iniciatívu Čajky. 9-bodovou šnúrou sa dostali do vedenia, ktoré už nepustili z rúk. Od prvej štvrtiny sa hralo celkom tvrdo, ale viac z toho ťažili hráčky Piešťan. Ukázala sa najmä podkošová sila a skúsenosti Jamesovej s Jurčenkovou, ktoré pomáhali vytvárať bodový rozdiel. Bystrica sa ale držala celkom na dostrel svojou hrou, prvá štvrtina sa skončila lepšie pre domáci tím – 20:13. V druhej časti pokračoval boj v každom útoku, opäť sa tímy napracovali viac na úspešné pokusy. Čajky však začali diktovať tempo duelu, do tejto štvrtiny vstúpili 16:4 a kolektívnou hrou výrazne odskočili Slávii, keď sa v rôznych momentoch presadzovali viaceré hráčky. Potešiteľnou správou bolo tiež, že bodovo sa presadila každá hráčka, ktorá zasiahla do stretnutia. Pred polčasovou prestávkou prišlo k miernemu poľaveniu, ale Piešťany išli do šatní za priaznivého stavu 43:30.

Reklama

Čajky neponechali nič na náhodou, do druhého polčasu vstúpili sebavedomo a najmä bodovým úsekom 10:2, čím už výrazne odskočili Banskej Bystrici. Prekročenie 20-bodového vedenia sa ukázalo ako dôležité, pretože od tohto momentu si viac-menej bez výrazných starostí dokázali domáce basketbalistky kontrolovať dianie na palubovke. Keď bolo potrebné, tak sa prestriedali sa sily a dôležitá bola aj kolektívnejšia hra. Pred poslednou 10-minútovkou svietilo na tabuli skóre 62:43 z domáceho pohľadu. Tím trénera Petra Jankoviča aj napriek komfortnému vedeniu nepoľavoval vo svojej hre a pláne, náskok narastal rýchlym spôsobom. Už v 4. minúte upravovala Mujovičová trojkou na 77:47. Piešťany dokázali „pumy“ úplne odzbrojiť a s ľahkosťou dokráčali k víťaznej bodke za nadstavbovou časťou.

Niké EXZ – o 1. – 4. miesto – 6. kolo:

Piešťanské Čajky – Slávia Banská Bystrica 93:49 (20:13, 23:17, 19:13, 31:6)

Reklama

Čajky: Andělová a Jamesová po 16, Mujovičová 12, Jurčenková 10, Mandičová 4 (Rusiňáková 19, Moravčíková 8, Taušová 6, Martišková 2, Kraislová 0)

Slávia: Pulliamová 10, Nofuenteová 7, Kozáková a Sherrilová po 6, Holíková 0 (Hruščáková 8, Striešová 6, Da Cruz 4, Grigerová 2, Kollárová a Van Dalen 0)

TH: 15/12 – 13/6, Fauly: 18 – 22, Trojky: 11 – 3, Rozhodovali: Ženiš, Turčin, Višniarová

Povedali po zápase:

Peter Jankovič, tréner Piešťan: „Víťazstvo sa rodilo ťažko. Možno konečný výsledok tomu nezodpovedá, ale nebolo to určite také jednoduché. Veľmi ťažký, tvrdý a agresívny basketbal z oboch strán, zo strany hostí možno až na hranici únosnosti, ale zvládli sme to hlavne v hlavách. Dievčatá som prosil, aby zostali hlavne pokojné, nepodliehali tomu a nenechali sa zbiť na domácej palubovke. To bolo pre nás veľmi dôležité. V druhom polčase obrovská energia v obrane, súperovi sme dovolili dať len 19 bodov a z toho sa odvíjal aj útok. Keď sa bráni a vieme ťahať rýchlo dopredu, čo nás zdobí celú sezónu, tak to vieme využiť a k tomu sa pridala aj relatívne vysoká úspešnosť za 3 body.“

Dominika Rusiňáková, hráčka Piešťan: „Vedeli sme pred zápasom, že to nebude ľahký zápas a tak sa aj stalo. Banská Bystrica hrá agresívnejšie, rýchlejšie a v prvých troch štvrtinách sme ako keby z toho boli prekvapené, že sú až príliš agresívne. Niekedy sme sa s tým nevedeli popasovať. Po polčase sme prišli síce s novou energiou, ale v útoku sme mali veľmi veľa strát, hra nebola úplne organizovaná, čiže v tomto nám trochu klesala energia. Keď sme sa chytili v obrane, tak to prišlo aj v útoku a potom si už myslím, že sme to kontrolovali a s ľahkosťou sme si užili zápas.“

TS Piešťanské Čajky Foto: Ladislav Duračka

Populárne články