Connect with us

Šport

Basketbal: Čajky si vylepšili maximum vo Federálnom pohári. Na Žabiny však nestačili

Basketbalistky Žabiny Brno sa opäť po roku stali víťazom Federálneho pohára. Vo finále tretieho ročníka česko-slovenskej konfrontácie zvíťazili nad domácimi Piešťanskými Čajkami 85:64 a zároveň obhájili Český pohár. Domáci tím vylepšil doterajšie maximum na tomto podujatí, ktorým bolo vždy tretie miesto (2022, 2023).

Published

on

Reklama

Hamzová zo Žabín otvorila strelecký účet finálového duelu, ale podobne ako pri dvoch doterajších vystúpeniach Piešťan na Federálnom pohári, tak ďalšie minúty patrili domácemu tímu, ktorý odpovedal hneď 5 bodmi za sebou. Na oboch stranách sa hralo s obrovskou energiou a bojovnosťou, viac z toho vedeli vyťažiť Čajky. Zaplnená Diplomat aréna ich hnala za vedením, ale Brno odpovedalo streľbou za tri body, vďaka ktorej skončila prvá štvrtina nerozhodne – 19:19.

Úplne odlišne vyzerala druhá 10-minútovka, v ktorej prebral iniciatívu obhajca trofeje. Šnúrou 11 bodov sa dostal do trháku, Piešťanom odišla v tejto fáze ľahkosť v hre a tiež streľba. Viackrát sa domácim hráčkam podarilo nadýchnuť k nejakému tlaku, ale od vyrovnanejšieho stavu ich brzdila nedisciplinovanosť a hlavne bodové odpovede súpera. Po prvom polčase svietil na tabuli stav 31:43.

Reklama

Brno sebavedomo odštartovalo aj druhý polčas, pri pokračujúcej vysokej úspešnosti streľby sa Piešťanom len ťažko strelecky a herne hľadala odpoveď. Manko sa dostalo cez 20-bodovú hranicu, ale aj napriek nepriaznivému vývoju stretnutia, to domáce hráčky nezabalili. Do záverečnej štvrtiny sa išlo za stavu 48:65. Čajky aj s podporou publika ešte skúšali zdramatizovať finálový duel, ale skúsenejší súper žiaden takýto scenár nepripustil.

„V prvom rade, chcel by som pogratulovať Žabinám, predviedli fakt dobrý výkon. Kvalita tam je, bol to asi najväčší favorit pred turnajom, ktorý naplnil svoje ambície. Myslím si, že sme začali veľmi dobre zápas, odvážne, nebáli sme sa. Postupom času sme upadali a získali sme prílišný rešpekt, chceli sme to doháňať nejakými hlúpymi chybami v obrane a faulami. Dovolili sme hosťom hrať to, čo chceli s vysokým percentom spoza trojkového oblúka. Dostali sme 85 bodov, bolo to teda viac-menej o obrane. Aj napriek tomu všetkému, som na dievčatá hrdý za to, čo predviedli. Pekne im ďakujem za celý víkend, ako bojovali,“ povedal po zápase Peter Jankovič, tréner Piešťan.

Reklama

„Ťažko sa mi to hodnotí, prehrali sme o 20 bodov, čiže to mohol byť aj lepší výsledok. Samozrejme, treba uznať kvality súpera, mali navrch asi vo všetkých herných činnostiach, ale určite sme ich podľa mňa mohli potrápiť viac,“ skonštatovala hráčka Piešťan Radka Stašová.

„Pre hráčky je to obrovská satisfakcia za doterajšiu prácu, tím je po charakterovej a basketbalovej stránke na vysokej úrovni,“ konštatoval tréner Brna Viktor Pruša a dodal, že podmienky a level sú nastavené v Brne tak, že si do Piešťan prišli po víťazstvo a viac menej splnili povinnosť.

Federálny pohár, ženy – finále:

Piešťanské Čajky – Žabiny Brno 64:85 (19:19, 12:24, 17:22, 16:20)

Čajky: Herminjardová 18, Jamesová 12, Stašová 10, Jurčenková a Taušová po 6 (Moravčíková 5, Mandičová 4, Dinga-Mbomiová 3, Kraislová, Majerová, Uhlíková a Vandlíková 0)

Najviac bodov – Žabiny: Stoupalová 26, Dudášová a Záplatová po 16

TH: 15/11 – 29/24, Fauly: 26 – 19, Trojky: 7 – 13, Rozhodovali: Ženiš, Bartoš (obaja SR), Peterková (ČR), 750 divákov

Konečné poradie 3. ročníka Federálneho pohára:

  1.  Žabiny Brno
  2.  Piešťanské Čajky
  3.  Slávia Banská Bystrica
  4.  Levhartice Chomutov
  5.  Sokol Hradec Králové
  6.  MBK Ružomberok
  7.  KP TANY Brno
  8.  ŠBK Šamorín

TS Piešťanské Čajky / red    Foto: Lukáš Droppan

Populárne články