Connect with us

Šport

Basketbal: Čajky prehrali s Ružomberkom aj s Good Angels

Published

on

Reklama

Čajky majú tento týždeň za sebou náročné stretnutia s prvými dvoma celkami slovenskej extraligy. Hoci si z „tripu“ priviezli dve prehry, už cez víkend majú možnosť napraviť si chuť. V sobotu 11. januára na domácej palubovke privítajú maďarský Cegléd a v nedeľu bratislavský Slovan.

_mg_2765[1]

Reklama

MBK Ružomberok – Piešťanské Čajky 65:55 (17:13, 17:10, 18:14, 13:18)

Po vianočnej pauze sa Čajky pripravovali na ďalší zápas slovenskej extraligy proti tabuľkovým susedkám z Ružomberka. Hoci utorňajšom (8.1.) v zápase na súpera vyvíjali tlak, počas celého stretnutia sa im nepodarilo priblížiť na menej ako 10 bodov. Priamy súboj o druhú priečku extraligovej tabuľky tak vyhral domáci celok a Čajky odsunul na 3. miesto.

Reklama

Do stretnutia vstúpili Čajky s adekvátnym nasadením, čo sa prejavilo aj na skóre a v prvej štvrtine viedli nad osemfinalistom EuroCupu 7:9. Domáce hráčky však neskladali zbrane a najmä vďaka doskoku dostali zápas do vlastného tempa. Ružomberčanky porážali hosťujúce hráčky v hre jeden na jedného a postupne získavali náskok. Čajkám chýbali body z rýchleho protiútoku a nepremenené trestné hody. Na čiare trestného hodu stáli piešťanské basketbalistky celkom 34 krát a podarilo sa im premeniť len 19 pokusov.

Na útočnom doskoku držali domáce hráčky na koni najmä Murphy a Brezániová, ktoré svojim spoluhráčkam zabezpečili niekoľko druhých šancí. To hosťujúce Čajky ubíjalo a ani kvalitná organizácia hry a bojovný prejav nepomohli k prelomeniu 10 bodového náskoku, ktorý si domáce hráčky pozorne strážili.

Do zápasu zapojil tréner Pospíšil jedenásť z dvanástich hráčok, no túto širokú rotáciu mu narušili problémy pivotiek Felixovej, Krč-Turbovej a Zentkovej s faulami. Zápas kvôli piatim faulom napokon nedohrali Felixová s Krč-Turbovou.

,,Na zápase Liptáčok s Piešťanskými Čajkami hrali, bohužiaľ, v hľadisku prím priaznivci hosťujúceho klubu. A hoci ich bolo len 20, aktivitou a povzbudzovaním doslova prekypovali.” Takto pochválili našich fanúšikov na internetovej stránke ružomberského klubu. Fanúšikovia, ktorí vycestovali na derby zápas do Ružomberka boli pre Čajky akoby šiestym hráčom na ihrisku.

Najviac bodov: Krč-Turbová 18, Tatham 12, Bartoňová 9

TH: 25/14 – 34/19 trojky: 3 – 2 fauly: 28 – 29

Rozhodovali: T. Lukáč, Kúkelčík, Perečinský

Diváci: 550

Nikola Dudášová: Hneď po novom roku sme nastúpili na jeden z našich najdôležitejších zápasov, ktorý rozhodoval o našom postavení v play off. Mýslím, že úvod zápasu sme zvládli dobre, ale hneď po ňom začal súper dominovať na doskoku a v hre jedna na jedna. Od tej chvíle, až do konca zápasu sme sa na Ružomberok doťahovali. Ďalším našim problémom boli trestné hody. Keď zahodíte 15 šestiek, zápas sa dá vyhrať len ťažko. V hre sme mali aj dobré úseky, ale každá z nás mohla dať do zápasu viac. Som presvedčená, že keby sme premenili aspoň polovicu z nedaných tutoviek a vyhrali o niekoľko osobných súbojov viac, tento zápas by sme vyhrali.

Martin Pospíšil: V utorok večer sme zlyhali v streleckej úspešnosti, čím sme súperovi ponúkli šancu na dôležité víťazstvo. Ďalším dôležitým faktorom bolo, že sme dovolili Ružomberku vyniknúť v situáciách 1-1, ktoré s veľkou efektivitou zakončovali Dominika Baburová, Martina Stalvant a Zuzana Brezániová.

Good Angels Košice – Piešťanské Čajky 79:41 (17:6, 27:14, 18:8, 17:13)

Po neúspešnom utorňajšom zápase v Ružomberku nastúpili Čajky v stredu na druhé náročné stretnutie proti úradujúcemu majstrovi Slovenska, Good Angels Košice. Hosťujúce Čajky vstúpili do stretnutia s odhodlaním napraviť si chuť po trpkej prehre na pôde Ružomberka a po úvodných 2 minútach viedli.

Úvodné 4 body stretnutia si pripísala pivotka Mária Felixová. Čajky dokázali hrať vyrovnanú partiu s euroligovým celkom polovicu prvej štvrtiny. Košická základná päťka, ktorá nastupuje aj na stretnutia kvalitnej Euroligy následne nastolila svoj herný štandard a postupne zvyšovali náskok.

Tréner Martin Pospíšil dal na ihrisku priestor desiatim hráčkam, ktoré však nestačili na dobre rozbehnuté Košičanky. Tie dominovali na doskoku a domácemu publiku predviedli niekoľko pekných rýchlych protiútokov. Naopak hosťujúce Čajky sa trápili v útočnej fáze, o čom svedčí iba 41 nastrieľaných bodov a na dobré strelecké pozície sa museli nadrieť.

Hoci finálny rozdiel vo výsledku bol vysoký, Čajky počas štyridsiatich minút neskladali zbrane a bojovali až do závěrečného klaksónu.

Najviac bodov: Tatham 14, Bartoňová, Bartánusová a Felixová po 6

TH: 14/20 – 18/27 fauly: 24 – 22 trojky: 5/14 – 1/18
Diváci: 600

Martin Pospíšil: Do zápasu sme vstúpili koncentrovane, no už v priebehu prvej štvrtiny sa začala ukazovať veľká kvalita na strane súpera, ktorú sme podporili našou slabou agresivitou na doskoku. Good Angels nás preskákali pomerom 43:21, čo je neprípustné. Práve nám začína najdôležitejšia čast sezóny a my potrebujeme pochopiť, že iba sebaobetovaním v osobných súbojoch môžeme dosiahnuť svoje ciele.

Zuzana Pilátová: V priebehu zápasu sa ukázali kvality súpera, ktoré sa najvýraznejšie prejavili na doskokových štatistikách. S našou obranou sme mohli byť spokojní len v niektorých úsekoch hry. Začína sa druhá a veľmi dôležitá časť sezóny, ktorá vygraduje do play off a final four. Rovnako vygraduje aj naša forma – naša hra. Počas týchto dvoch zápasov sme nesplnili naše herné očakávania, ale práve takéto zápasy nám pomáhajú, posúvajú nás a pokiaľ sa z nich poučíme, náš herný prejav sa bude zlepšovať.

Zdroj: www.piestanskecajky.sk – (mp)

Populárne články