Connect with us

Šport

Baláž a Štefánik sú majstrami Európy

Published

on

Reklama

Počas uplynulého víkendu, 18. a 19. septembra, sa v nemeckom Saalburgu konalo štvrté, záverečné kolo seriálu Majstrovstiev Európy vznášadiel 2010, ktorý sa začal prvým kolom organizovaným piešťanským Klubom vodného motorizmu a vodných športov na Ostrove v Trenčíne. Slovensko reprezentovali v Nemecku traja jazdci KVMVŠ, a to vo Formuli 1 Mário Bartoš, v Formuli S Jaroslav Baláž ml.a v nováčikovskej Formuli Novice Ivan Štefánik.

[singlepic id=4372 w=320 h=240 float=left]Bartošovi „Saalburg“ pre technické problémy nevyšiel podľa predstáv a skončil v silnej konkurencii na veľmi dobrom piatom mieste. Balážovi sa podarilo doladiť stroj do veľmi dobrej formy a na prekvapenie si bez problémov poradil so súpermi vo všetkých štyroch rozjazdách. V poslednom – dobrovoľnom nebodovanom „Open“ preteku, v ktorom jazdia pretekári všetkých kubatúr naraz pre pobavenie divákov a zábavu jazdychtivých pretekárov, mu však vletel po dvoch kolách cez krytu vrtule kameň, čo malo za následok zničenie vrtule a Open pretek nedokončil. Nič to však nezmenilo na konečnom výsledku, a to prvé miesto. [singlepic id=4371 w=320 h=240 float=right]Začiatočník Štefánik, aj keďs minimálnym náskokom pred Poliakom Uchmanom taktiež vyhral, keď po počiatočnom vedení Uchmana po prvých rozjazdách sa nevzdal a vďaka svojmu odhodlaniu a neustálom prenasledovaní Poliaka predbehol a zaslúžene zvíťazil.

Reklama

Skončením leta a nemeckého kola Majstrovstiev Európy vznášadiel 2010  pomaly končí i najúspešnejšia sezóna pretekárov na vznášadlách v histórii KVMVŠ. Po stabilných výkonoch jazdcov od júna do septembra sa je na čo pozerať. Štefánik sa počas svojej druhej sezóny stal Majstrom Európy medzi nováčikmi (Formula Novice) a úspešne si tak [singlepic id=4373 w=320 h=240 float=left]„vyjazdil“ licenciu, Baláž je po počiatočných problémoch s ladením stroja tiež Majstrom Európy a na Majstrovstvách Sveta sa umiestnil na treťom mieste (Formula S), Bartoš v kráľovskej triede F1 skončil vo veľmi silnej konkurencii na piatom a Hejna na siedmom mieste (Formula Novice).

Poslednou bodkou za letom a sezónou vznášadiel bude v poradí druhé podujatie Česko-Slovenského pohára, ktoré organizuje Klub vodného motorizmu a vodných športov [singlepic id=4374 w=320 h=240 float=right]Piešťany 23. až 24. októbra v areáli „Mlynu u vodníka Slámy“ pri Ostrave. Podujatia sa zúčastnia tak naši najlepší jazdci, ako aj ďalší noví začiatočníci, ktorí snáď v krátkej dobe rozšíria počet našich pretekárov pravidelne sa zúčastňujúcich aj zahraničných súťaží. Podujatie je otvorené pre všetkých majiteľov vznášadiel bez obmedzenia výkonu či veku. Hlavným cieľom je priniesť tento nevšedný technický šport do lokalít predtým nepoznaných a rozšíriť členskú základňu KVMVŠ o nových záujemcov o vznášadlový šport.

Reklama

Autor:  Barbora Jánošíková

Populárne články