Connect with us

Šport

Babač na svetovom pohári, ďalší veslári na Morave

Published

on

Reklama

Najlepší piešťanský a slovenský veslár súčasnosti, Lukáš Babač, si uplynulý víkend (28. – 29.5.) zmeral sily s “ťažkými“ skifármi v prvom kole svetového pohára v Mníchove. Minuloročný vicemajster sveta v skife ľahkých váh, preteká tento rok v ťažšej hmotnostnej kategórii, pretože sa v chce kvalifikovať na budúcoročnú olympiádu v Londýne, kde sa jeho disciplína skif ľahkých váh nejde.

[singlepic id=13343 w=320 h=240 float=left]Svetová veslárska federácia testuje na každom preteku svetového pohára v tomto roku iný model kvalifikácie. Dôvodom je budúcoročná olympiáda v Londýne, pretože tamojšia trať je dosť špecifická a vietor občas dokáže poriadne znevýhodniť pretekárov v niektorých dráhach. V Mníchove veslári štartovali v rozjazdách intervalovým spôsobom a meral sa ich čas. Z rozjazdy do semifinále postupoval len víťaz. Lukáš v nesmierne silnej konkurencii “ťažkých“ skifárov s takýmto umiestnením ani nepočítal. Sústredil sa na opravnú jazdu, kde by mu ešte aj druhé miesto zaručovalo postup do semifinále. Napokon však dovesloval štvrtý, čo ho posunulo do C finále, kde ho predstihol bulharský pretekár. Lukášovi tak patrila celkovo štrnásta priečka. Celú prípravu smeruje k majstrovstvám sveta, kde potrebuje skončiť do 11-teho miesta, aby sa mu splnil sem o olympiáde v Londýne.

Reklama

Ostatní v Hodoníne

Ďalší piešťanskí veslári pretekali počas víkendu na regate v Hodoníne. Na rieke Morave sa predstavila Katarína Horvátová, Klaudia Čamborová, Tatiana Púterová, Matúš Vančo a osemveslica veteránov.

Reklama

[singlepic id=14158 w=320 h=240 float=left]Oddielové kolegyne Tatiana a Klaudia sa v disciplíne skif dorasteniek stretli v rozjazde, z ktorej do finále postupovali dve lode. Keďže im patrili prvé dve priečky, sily si zmerali opäť vo finále. V ňom Klaudia Čamborová skončila druhá a Tatiana Púterová štvrtá. Spoločne išli aj dvojskif dorasteniek, kde im v celkovom poradí patrila tretia priečka.

Staršia žiačka Katarína Horvátová pretekala v dvojskife s Robinou Bolečkovou z SVK Břeclav. Doveslovali tretie. Na skif pre nevoľnosť nenastúpila. Sadla si však spoločne s Robinou Bolečkovou a sestrami Tichými zo Šintavy do párovej štvorky, kde taktiež skončili tretie.

Mužských veslárov zo Sĺňavy Piešťany zastupoval Matúš Vančo, ktorému sa podarilo dostať do finále, kde dovesloval na štvrtom mieste. Po diskvalifikácii jedného z pretekárov sa posunul na konečnú tretiu priečku.

Do Hodonína v upršanú sobotu cestovala aj osemveslica piešťanských veteránov. Pretek brali ako prípravu na prestížne Pražské primátorky, kde sa predstavia v nedeľu 5. júna. V Hodoníne zostava Kuhajda, Mičutka, Drlička, Škulec, Rusnák, Hudcovič, Jurga, Ulehla s kormidelníčkou Erikou Jurgovou skončila na druhom mieste, keď ich predstihla osemveslica z Olomouca.

Z Piešťan na Moravu cestovala aj slovenská reprezentantka Barbora Ságová (SVK Bratislava), ktorá sa však pripravuje a trénuje na Sĺňave. V skife, žien vyhrala pohodlne rozjazdu a vo finále po suverénnom výkone získala aj celkové prvenstvo.

[nggallery id=768]

Autor:db Foto: Barbora Ságová

Populárne články