Connect with us

Novinky

AŠK PN zorganizovala prvý seminár, chystá ďalšie

Published

on

Reklama

Asociácia športových klubov Piešťany zorganizovala v pondelok 12. novembra prvý zo série odborných seminárov pod názvom ŠPORT DIEŤA [cesta k úspechu]. Zúčastnilo sa ho viac ako 120 záujemcov z rôznych oblastí športu. Prítomní boli tréneri, športoví odborníci, funkcionári a najmä rodičia.


Prvou prednáškou bol príspevok od Jarmily Honzovej, ktorá sa venovala téme ovládania emócii trénera pri výkonoch zverencov v nižších vekových kategóriách, prezentovala svoj názor na rozdiel medzi výchovou a vzdelávaním a mnoho ďalších aspektov vplývajúcich na psychiku mladého športovca. Seminár pokračoval druhou Petra Kuračku venovanej pohľadu na psychiku a rozvoja športovca. Športový psychológ hovoril o tom, že je dôležité ako reaguje tréner v prípade, ak športovec nepodáva optimálny výkon alebo v prípade prehry resp. neúspešného výsledku. Práve tieto momenty sú podľa neho kľúčové pre podporu radosti detí zo športu, ale aj ich vytrvalosti a odolnosti. Vrámci svojho príspevku sa tiež bližšie pozrel na komunikáciu trénera a na rôzne spôsoby reagovania pri neúspešnom výkone.

Reklama

Poslednou prednáškou bol príspevok Silvie Šušorovej. „Mnohí rodičia vnímajú šport ako dôležitú súčasť života všestranne sa rozvíjajúceho dieťaťa. Chcú deťom dopriať úspech, posilniť ich schopnosť prekonávať neúspech, rozšíriť kruhy kamarátov, aktívne použiť prebytok detskej energie a hravosti. Zároveň sú rodičia neoddeliteľnou súčasťou života detí a mladých ľudí, či sú v športe detí aktívni alebo nie,“ vysvetľovala psychologička, podľa ktorej by sa mali deti do dvanástich rokov rozvíjať všetranne, čo dnes často chýba.

Najzaujímavejšou časťou seminára bola diskusia na ktorej v uvoľnenej a neformálnej diskusii padlo viacero zaujímavých otázok. „Na záver sme všetci spoločne konštatovali, že pri rozvoji mladých športovcov je kľúčová spolupráca v trojuholníku dieťa-rodič-tréner. Je veľmi dôležité hľadať prieniky rôznych záujmov tohto trojuholníka, ktoré sú prirodzené a pochopiteľné. Kľúčom k úspechu je komunikácia trénera a zástupcov klubu s rodičmi,“ zhrnul Peter Bohuš, prezident AŠK PN.

Reklama

Asociácia chce pokračovať  ďalšími seminármi na rôzne témy. Už v mesiaci december to bude seminár venovaný téme fyzioterapie, kompenzačným cvičeniam, predchádzaniu zranení v mladom veku športovca a správna životospráva doplnená výživovými doplnkami. Program, dátum a miesto konania seminára bude zverejnený čoskoro. Pre viac info sledujete web www.askpn.sk a aj facebook https://www.facebook.com/asociaciasportovychklubovpiestany/.

 AŠK PN/red  Foto: Juraj Mráz

Populárne články