Connect with us

Kultúra

Zelená voda bude opäť hostiť Open Jazz Fest

Published

on

Reklama

Siedmy ročník Open Jazz festu Zelená Voda 2014 sa uskutoční v piatok a sobotu 18. – 19. júla 2014. Organizátori podujatia ani tento rok nepodliezli latku kvality a na festivale sa opäť predstavia vynikajúci interpreti zo Slovenska i zo zahraničia. Na pódium sa postaví takmer 40 umelcov z desiatich krajín.

Medzi najväčšie lákadlá bude patriť švédska skupina Dirty Loops. Tú tvoria traja hudobníci. Jonah (spev, klávesy), Henrik (basgitara) a Aaron (bicie). Preslávili ich predovšetkým úpravy známych svetových hitov do virtuózneho „fusion“ šatu. Trio vzniklo v roku 2009 a už o rok neskôr zaujalo širokú verejnosť ich prevedenie hitu Just Dance, ktorý v originále naspievala Lady Gaga.

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=XQaWN5ODdVY[/youtube]

Ďalším lákadlom sú slovenskí Swingless Jazz Ensemble. Skupina je charakteristická typickým nástrojovým obsadením big bandov minulého storočia. Swingless vychádza prevažne z repertoáru orchestra Counta Basieho, no zároveň sa snaží o štýlovú interpretáciu swingu v klasickom big bandovom prevedení. Slovenský big band je známy i v zahraničí – získali ocenenia v Českej republike i v Maďarsku.

Reklama

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=AsMRQRs4OOA[/youtube]

V sobotu sa predstavia Sisa Michalidesová, Mark Whitfield & AMC Trio (USA, SK), Jowee Omicil Quintet (Can, Haiti) a Američanka Sheila E.

Sisa Michalidesová je mladá hudobníčka. Narodila sa v roku 1983 v Bratislave, študovala na Konzervatóriu v Bratislave – flautu, špeciálnu kompozíciu herectvo. Už v mladom veku sa stala uznávanou a často využívanou autorkou hudby a doteraz účinkovala na mnohých jazzových slovenských i medzinárodných festivaloch. Spájajú sa s ňou výrazy ako jazz a fusion. Sisa uprednostňuje len virtuóznych interpretov, medzi ktorými je rešpektovaná aj ako flautistka.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=O6EAl71dfYw[/youtube]

Budúcnosť a súčasnosť jazzu, virtuoso jazzu – takéto prívlastky dostal multiinštrumentalista, skladateľ, učiteľ a producent Jowee Omicil. Do hudby prináša nový afro-haitský pohľad. Je súčasťou stále silnejšieho kádra vzostupujúcich karibských umelcov, ktorý prinášajú ku kreatívnemu hudobnému spektru nové hudobné chute. Jowee prezentuje výrazný, oduševnený a spirituálny zvuk do saxofónov a fláut, ktoré dopĺňa o klarinet a harmoniku.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=OkJO7GEZJRA[/youtube]

Jedinečný zážitok sľubuje vystúpenie americkej bubeníčky a perkusionistky Sheily E. Jej meno sa skloňuje so slovami „svetová“ a „najtalentovanejšia“. Celým menom Sheila Escovedo sa chytila bubeníckych paličiek už ako trojročná a odvtedy svoj talent prehlbovala na umenie. Už od detstva ju hudobne ovplyvňovali otec perkusionista Pete Escovedo, krstný otec – latinská legenda Tito Escvedo a strýko spevák Alejando Escovedo. Ešte nemala ani 20 rokov vystupovala a už vystupovala s poprednými jazzovými umelcami (George Duke, Gloria Estefan, Marvin Gaye a i.). Svojím talentom zaujala aj legendárneho speváka a multiinštrumentalistu Princa. Sheila začala spoluprácu s ním nahrávaním Purple rain. Taktiež pôsobila ako vokalistka a neskôr na jeho turné ako hudobná režisérka.


-inf-

Populárne články