Connect with us

Kultúra

„Zázračné dieťa“ Dalibor Karvay na Piešťanskom festivale s Collegiom Wartberg

Published

on

Reklama

Huslistu Dalibora Karvaya označovali za zázračné dieťa, pretože už od útleho detstva preukazoval pozoruhodný hudobný talent. On sám však o sebe takúto mienku nemá, naopak, tvrdí, že je veľmi sebakritický. V Piešťanoch sa predstaví už zajtra, v stredu 17. júna o 19.oo hodine s Collegiom Wartberg.

Zloženie: Dalibor Karvay – husle, Zuzana Bouřová – viola, Eva Cáhová – klavír, Jozef Podhoranský – violončelo, Ján Krigovský – kontrabas, umelecký vedúci. Na programe sú Johann Nepomuk Hummel (1778-1837): Klavírne kvinteto es mol op. 87 a Franz Schubert (1797-1828): Klavírne kvinteto A dur Pstruh D. 667, op. 114.

Reklama

 

Na to, či bol naozaj zázračným dieťaťom, D. Karvay hovorí: „Myslím si, že nie. Mal som individuálny študijný plán na základnej škole. A tak som okrem huslí mal čas aj na šport a iné detské zábavy. Veľmi dobre si uvedomujem, že mám pred sebou ešte veľmi veľa roboty. Že sa musím zlepšovať. A to ma poháňa dopredu. Som veľký realista, a keď si vypočujem svoje nahrávky, som veľmi sebakritický. Nemyslím si teda, že som najlepší.“ hovori Karvay.

Reklama

karvay-01

 

Dalibor Karvay sa narodil 24. júla 1985 vo Vrútkach na Slovensku. Vo veku troch rokov začal hrať na husle pod vedením svojho otca. Už počas štúdiu na Základnej umeleckej škole vo Vrútkach urobil niekoľko nahrávok pre Slovenský rozhlas v Bratislave. Absolvoval mimoriadne štúdium na Žilinskom konzervatóriu u Prof. Bohumila Urbana a od roku 1999 študoval na Viedenskom konzervatóriu v triede svetoznámeho Prof. Borisa Kuschnira. Zúčastnil sa taktiež viacerých majstrovských kurzov u uznávaných pedagógov – Eduard Grach, Mintscho Mintschev, Herman Krebbers.

Medzi jeho najvýznamnejšie úspechy patrí víťazstvo na stretnutí mladých hudobníkov v Córdobe (1996), cena Eurovízie-GrandPrix Mladý hudobník roka (2002), prvé miesto na súťaži Tibora Vargu (2003), cena Medzinárodnej tribúny mladých interpretov New Talent (2005), víťazstvo na súťaži DavidaOistracha v Moskve (2008).

Pozoruhodný bol aj koncert pre princa Charlesa z Walesu v roku 2003 vo WindsorCastle za spoluúčasti Mstislava Rostropoviča. Opakovane prijal pozvanie na Seiji OzawaInternational Academy Switzerland. V roku 2009 získal cenu ministra kultúry Slovenskej republiky za vynikajúce umelecké výsledky a úspešnú medzinárodnú reprezentáciu slovenského interpretačného umenia. Nadácia Tatra banky mu v roku 2011 udelila cenu „Mladý tvorca“ v kategórii hudba.

Ako sólista spolupracoval s renomovanými dirigentmi a telesami, intenzívne sa venuje aj komornej hre.

PR, Zdroj: www.daliborkarvay.sk, foto: Lukáš Beck, www.collegiumwartberg.com

Populárne články