Connect with us

Kultúra

Zaspieva tri tisícky piesní v štrnástich jazykoch

Published

on

Reklama

Primáš kapely Kuštárovci, ktorá minulú nedeľu počas teplého večera zabávala návštevníkov piešťanského Kursalonu, Peter Kuštár z Bratislavy má muziku doslova v krvi. Hoci je vyštudovaný inžiner a vo svojej práci sa venuje obchodu či investíciám, s chuťou „vyšíva“ na husliach a spieva spolu so svojím mladším bratom Martinom aj dvomi priateľmi Jurajom Tkáčom a Ottom Čiernikom v spomínanom zoskupení. V repertoári majú ľudové piesne viac ako trinástich národov, národností a tiež evergreeny z celého sveta.

V Mexiku im tlieskal osemtisícový dav

Reklama

[singlepic id=3192 w=320 h=240 float=left]Ako sa sympatickí hudobníci vo veku okolo štyridsať rokov dostali k žánrom, ktoré zaujímajú skôr staršiu generáciu? „Začínali sme s folklórom,“ odpovedá Peter Kuštár, „priťahovali nás však aj libretá a nestarnúce melódie, napríklad od Gejzu Dusíka ale i ďalších, najmä našich slovenských autorov.“ Po osemnástich rokoch hrania sa jeho repertoár rozrástol na tritisíc piesní a kapelník ich spieva až v štrnástich jazykoch. „Mám veľmi dobrú pamäť,“ hovorí primáš. „Zbieram skladby, ktoré sa mi páčia a tie sa potom naučím.“ Rád počúva tiež balkánsku hudbu, starý džez ale i rock, operetu, operu, či klasiku. Z interpretov sa mu páči napríklad Sting, Beatles či Ella Fitzgerald.

[singlepic id=3193 w=320 h=240 float=right]Kuštárovci už prechodili celý svet, hrali a spievali na výletných lodiach po Dunaji, v kaviarňach, v kluboch, na oslavách svadbách a dokonca aj na výchovných koncertoch pre žiakov základných škôl. Tí podľa šéfa kapely najviac ocenia známe melódie. I keď Peter Kuštár tvrdí, že žiadny koncert nepovažuje že lepší, ako tie ostatné, najviac mu utkvelo v pamäti vystúpenie na festivale v roku 1999 v Mexiku. Spolu s nimi vtedy spievalo osemtisíc ľudí v hľadisku. „Hráme preto, lebo nás hudba baví. Je však pre nás veľmi dôležitá aj spätná väzba od publika. Snažíme sa preto, aby sa aj oni zabávali,“ pokračuje P. Kuštár.

Reklama

Primáš hral aj na kolenách

[singlepic id=3194 w=320 h=240 float=left]Hoci v  Piešťanoch nežné valčíky, hravé polky, ohnivé čardáše, či mondénne tangá ľudí do tanca príliš nevylákali, hudobníci hrali s nasadením, ba zanôtili i na želanie pri stole jubilantky, ktorá v Kursalone oslavovala „okrúhliny“. Primáš sa do hry vložil s takým temperamentom, že na chvíľu hral aj na kolenách… Ľudia Kuštárovcov aspoň patrične odmenili potleskom.

[singlepic id=3195 w=320 h=240 float=right]Členovia kapely sa však nevenujú iba ľudovkám či evergreenom. Každý má svoju profesiu – Otta Čiernika nájdete v pneuservise, Martin s Jurajom zasa robia klimatizáciu. Keď nie sú v práci či na vystúpení, cestujú alebo lyžujú a chodia na túry. „Nedávno, keď sme hrali v Poprade, urobili sme si aj výstup na Rysy,“ spomína starší z rodiny Kuštárovcov. Aj keď pôvodne nepochádzajú z hlavného mesta, žijú tam niekoľko rokov a už by vraj nemenili. V Piešťanoch hrali pomerne často – v kúpeľoch ale tiež v Kursalone. Nedeľné vystúpenie ukončili Straussovým vlačíkom Na krásnom modrom Dunaji. Návštevníci, ktorí zaplnili „kursaloňácku“ terasu do posledného miestečka, ale aj okoloidúci, ktorí postávali na chodníku sa k známym melódiám občas pripojili svojimi hlasmi. Len škoda, že tancovať sa ostýchali, hoci muzikanti robili, čo mohli. Ale možno nabudúce sa aj viacerí Piešťanci osmelia…

Autor: A. Drahovská  Foto: hug(o)photo agency – Tomáš Hudcovič

[singlepic id=3196 w=320 h=240 float=center]

[singlepic id=3191 w=320 h=240 float=center]

[singlepic id=3197 w=320 h=240 float=center]

Populárne články