Connect with us

Kultúra

Barbora so Soňou priniesli pohodu, Balkánci temperament

Published

on

Reklama

Piešťanská mestská knižnica pripravila v stredu v Kursalone na terase zaujímavý večer. Najskôr sa predstavili publiku dve slovenské publicistky, scenáristky, spisovateľky a zároveň dobré priateľky – Barbora Kardošová a Soňa B. Karvayová. Po nich nasledovali energické, vraj krivé a drkotavé rytmy prímorských krajín v podaní kapely Balkansambel.

[singlepic id=3202 w=320 h=240 float=left]Knihu píše Barbora v mužskom rode

Reklama

Debatu s usmiatymi a šarmantnými „ženami pera“ viedla skúsená moderátorka Zuzana Belková. Obe autorky si zaspomínali na svoje začiatky, štúdium, či pôsobenie v kultových internetových časopisoch ako Inzine či T – Station, ktoré už dnes neexistujú. Podelili sa s prítomnými aj o zážitky spojené s prácou s „divokou ženou“ Slávkou Halčákovou. Práve na jej predstavení Esencia divokej ženy sa vo veľkej miere podieľala Soňa B. Karvayová, ktorá podľa svojich slov zohrala úlohu scenáristky, textárky, kostymérky aj režisérky.

Barbora Kardošová (Anjeli nespia, Sladko v ústach) prezradila, že pracuje na novej knihe, ktorú píše v mužskom rode. Soňa, ktorá je aj scenáristkou známeho seriálu Ordinácia v ružovej záhrade, pikošky zo zákulisia „vynášať“ zrejme nemohla, ale vraj sa snaží do svojich scenárov prepašovať viac humoru. „Teší ma, keď vidím, ako sa počas skúšok herci pri opakovaní replík smejú,“ uviedla. „Je dobré, keď máte nejakú spätnú väzbu.“ S tým súhlasila aj jej spoludebatujúca, ktorá vraj kedysi túžila zostať doma a iba písať. Teraz je však rada, že pracuje vo veľkom kolektíve, lebo má diár zapísaný rôznymi „hláškami“, ktoré denne počuje.

Reklama

Vykladali karty aj románovej postave

Mladé spisovateľky sa netajili ani tým, že občas zabŕdnu aj do metafyzických sfér a nechajú si vyložiť karty alebo poradiť od numerologičky. „Raz som dokonca požiadala Soninu sestru Evu Borušovičovú,“ vysvetľovala Barbora Kardošová, „aby mi vyložila tarotové karty pre jednu moju postavu. Výsledok som použila v knihe a odvíjala od toho aj jej ďalší osud. Eva mi potom povedala, že ešte nikdy nevykladala postave z románu.“

Balkansambel priniesol južanskú pohodu

Po skončení pohodovej debaty vniesli osvieženie na terasu Kursalonu mladí energickí hudobníci zo zoskupenia Balkansambel, ktorí o sebe hovoria, že sú mnohopočetná hudobná formácia, ktorá sa rozhodla vyzvať na súboj všetky krivé rytmy a drkotavé maniere balkánskej ľudovej produkcie. Ohromná energia znejúca z ich trúb, saxofónu, heligónky a bicích však roztancovala iba dve mladé tanečníčky. Bola to predsa len trochu iná dychovka, než tie, ktoré poznáme z promenádnych koncertov.

Teplý letný večer bol pritom ako stvorený na živelnú južanskú zábavu. Okolo Kursalonu rozvoniavalo grilované mäso, čašníci na stoly nosili pivo a víno. A v tejto jedinečnej atmosfére ani hanblivé obecenstvo hudobníkom neprekážalo. Impulzívne speváčky sa zvŕtali pri rýchlom striedaní nepravidelných rytmov a k tomu spievali balkánske ľudové piesne v pôvodných jazykoch.

Jediná slovenská kapela, zaoberajúca sa balkánskou etno hudbou, vznikla na začiatku roka 2009. Jej členovia pochádzajú zo Žiliny a každý z nich pôsobí aj v iných hudobných projektoch. Líder Balkansamblu Marek Pastírik je autorom väčšiny aranžmánov originálnych srbských, rumunských a tureckých ľudoviek. Okrem saxofónu hrá aj na arménsky nástroj duduk a bulharský kaval.

Dúfajme, že keď Balkansambel zavíta do Piešťan nabudúce, hudbou očarení poslucháči sa premenia na neúnavných tanečníkov. Možno by pomohlo zopár dúškov ozajstnej srbskej rakije, ale snáď postačí aj nefalšovaný balkánsky temperament, ktorý skupina predviedla tentoraz.

Autor: Aďa Drahovská a Martin Palkovič   Foto: Martin Palkovič

[nggallery id=115]

Populárne články