Connect with us

Kultúra

Zaniknuté kúpele mieria do Piešťan

Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch a vydavateľstvo DAJAMA pozývajú na prezentáciu knihy Zaniknuté kúpele, ktorá sa uskutoční dňa 23. marca (štvrtok) 2023 o 16.30 hod. v priestoroch Vila Astoria, Sad A. Kmeťa 1802/24, Piešťany.

Published

on

Reklama

Na Slovensku bolo v minulosti viac ako 120 kúpeľných miest rôzneho významu, veľkosti a zamerania, ale takmer všetky disponovali vhodným prírodným liečivým zdrojom a plnili svoj liečebný účel.

Mnohé z nich mali iba lokálny význam a ich klientelu tvorili najmä obyvatelia blízkeho okolia. Líšili sa tiež vybavenosťou kúpeľných zariadení, kvalitou poskytovaných služieb a možnosťami rozptýlenia hostí po absolvovaní príslušných procedúr. Viaceré kúpeľné miesta v priebehu 20. storočia postupne zanikali a kniha Martina Kostelníka približuje pomocou unikátneho obrazového a textového materiálu práve osud týchto kúpeľov.

Reklama

Kniha je súčasťou trilógie Stratené Slovensko. Autor sa v ďalších dvoch publikáciách venuje zabudnutým hradom a kostolom s ich pohnutými osudmi. V knihách sa čitateľ dozvie o zaniknutých či pustnúcich stavbách, ktoré čaká neodvratný zánik. Stavby, ktoré sú sprevádzané smutnými príbehmi či tajomné pamiatky s nejasným pôvodom. Stavby, ktoré poznačili chátrania, prestavby, boje či rabovania. Niektoré by sme v krajine už hľadali márne, iné si naliehavo pýtajú záchranu.

-red- Zdroj: preskoly.sk

Reklama

Populárne články