Connect with us

Kultúra

Kolonádový most prihlásili do súťaže o najkrajšiu pamiatku roka

V novembri 2022 Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a Nadácia SPP vyhlásili 16. ročník súťaže Fénix – Kultúrna pamiatka roka. Jej cieľom je inšpirovať, motivovať a podporovať vlastníkov cenných kultúrnych pamiatok v neľahkom úsilí o ich záchranu a obnovu. O ocenenie „bojuje“ aj piešťanský Kolonádový most.

Published

on

Reklama

Prihlásiť bolo možné pamiatky, v ktorých bol proces komplexnej obnovy národnej kultúrnej pamiatky alebo ucelenej časti národnej kultúrnej pamiatky ukončený v rokoch 2021 a 2022. Hodnotiť ich bude odborná porota, ale zároveň beží tiež hlasovanie širokej verejnosti. Medzi 36 historickými objektami je momentálne piešťanský unikát, ktorý je najdlhším krytým mostom v strednej Európe, momentálne so 649 hlasmi na desiatom mieste. Hlasovať zaň môžete na tejto adrese. Hlasovať je možné maximálne jeden krát denne z jednej mailovej adresy. Spomedzi všetkých hlasujúcich budú vyžrebovaní výhercovia, ktorí môžu získať pobyt v Kubínyiovskom kaštieli v Dolnom Kubíne, alebo devätnásť balíčkov s prekvapeniami. Hlasovanie končí 5. apríla.

Rekonštrukcia a rozsiahla údržba Kolonádového mosta prebehla v rokoch 2019 až 2021. „Cieľom obnovy bola sanácia zhoršeného technického stavu pamiatky a prinavrátenie jej pôvodného vzdušného vzhľadu bez rušivých sekundárnych úprav. Zároveň v ľavom (kúpeľnom) krídle vznikli galerijné priestory a v smere od mesta informačno-prezentačné centrum. Súčasťou interiéru mosta je „Pitný pavilón“, v ktorom sú v spolupráci s Balneologickým múzeom I. Wintera prezentované repliky dobových plagátov a predmetov z dejín kúpeľov. Jedinečná technická pamiatka tak po obnove plní aj významnú spoločenskú a estetickú funkciu,“ uvádza sa v popise na súťažnej stránke.

Reklama

-red- Foto: Rezort Piešťany

Reklama

Populárne články