Connect with us

Kultúra

Záhadný Starý kláštor otvoria verejnosti

Published

on

Reklama

Piešťanci majú unikátnu možnosť pozrieť si jedinú stredovekú pamiatku vo svojom meste zblízka. V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude verejnosti prístupný Starý kláštor.

stary klastor

Reklama

Málo známa zrúcanina skrýva množstvo záhad. Ľudia vraj toto miesto kedysi navštevovali kvôli zázračným účinkom liečivej vody v tunajšej studni a povesti hovoria aj o zjavení, vďaka čomu sem ešte v 19. storočí prichádzali pútnici.

Napriek archeologickému výskumu skrýva toto miesto veľa tajomstiev. Odborníci majú zatiaľ dôkazy o existencii kostola, názov Starý kláštor sa zachoval len vďaka ústnemu podaniu. Mohol patriť templárom alebo johanitom. Kostol slúžil ešte v 18. storočí a zničila ho až veľká povodeň v roku 1813. Miesto legendárnej Dievčenskej studne, ktorá mala mať zázračné účinky, je dodnes neznáme.

Reklama

V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude sprístupnenie stredovekej pamiatky spojené s premietaním filmu a fotografií z archeologických výskumov. Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 18. septembra o 17.30 h na Detvianskej ulici č. 9.

(mp)

REKLAMA

pnky_1-ab-contact-sept

Populárne články