Connect with us

Kultúra

Z Topfestu sa v sobotu stal Gottfest, Zvonky štěstí spieval 15-tisícový dav

Published

on

Reklama

Prvý deň na hudobnom festivale TOPFEST v Piešťanoch najviac poznačila strata hlavného pódia, v sobotu to už bolo len o skvelých koncertoch a ešte lepších fanúšikoch, ktorí zamierili na letisko vo veľkých počtoch. Vynikajúcu náladu pokropili doslova svätenou vodou aj koncerty Amy Macdonald, Slot, Kabát, Peter Nagy, Lenny, Zóna A a hlavne Karel Gott, ktorý sa na festivalovom pódiu predstavil po dlhých štyroch rokoch.

Reklama

Vynikajúce koncerty odohrali v prvý deň Topfestu Gogol Bordello, Xindl X, Slobodná Európa, Polemic, Skindred, Bastille, či IMT Smile, ktorým bol white stage primalý a včera v noci by zaplnili aj tri takéto stany. Úlohu headlinera prvého dňa bravúrne zvládol 32-ročný angličan Rory Graham známy po celej Európe pod menom Rag ‚N’Bone Man. Okrem hitov Skin, či Human ponúkol takmer hodinový koncert, ktorého väčšinu s ním prítomní fanúšikovia odspievali.

„Ráno je nový deň“ s týmto slovným spojením po prvom dni, ktorý najviac poznačilo uzavretie hlavného pódia z bezpečnostných dôvodov začínal sobotňajší deň na jednom z našich najväčších hudobných festivalov. Upravený program fungoval a na festivale zavládla pravá letná atmosféra so všetkým, čo k tomu patrí a už konečne bez stresu.

Reklama

„Som veľmi šťastný, že sme to prežili bez ujmy, nikomu sa nič nestalo a sobotňajšie skvelé reakcie od účinkujúcich, či návštevníkov nám priniesli aspoň trochu slnka do našich ťažko skúšaných srdiečok. Videl som vynikajúce koncerty Amy Macdonald, ruskej úderky Slot, Peter Nagy mal vynikajúcu odozvu na White stage, takisto Lenny, či Zóna A a mnohých ďalších. Všetkým veľká vďaka, že nás v ťažko skúšaných chvíľach podržali a chápali, že to bolo aj pre ich bezpečnosť,“ konštatoval už v nedeľu ráno hlavný organizátor Dušan Drobný. 

Blue stage, ktorý prevzal úlohu hlavného pódia zažil v sobotu koncerty Martina Haricha, Heľeniných očí a tiež výborný koncert pesničkárky Amy Macdonald, ktorá neobišla ani svoj megahit This is the life.

Nasledoval jednoznačný headliner festivalu Karel Gott, ktorý najprv nechal publikum zohriať svojim hosťom Petrovi Kolářovi a Ilone Csákovej. Potom sa už fanúšikovia dočkali a chvíľami to zvukovo vyzeralo ako pri koncertoch najväčších svetových kapiel. Maestro doprevádzaný svojou skupinou Boom! Band ponúkal hit za hitom a nakoniec pridával viac ako plánoval…

Niekoľkokrát sa musel vrátiť na pódium a po skandovaní viac ako 15-tisícového davu „Ďakujeme“ pridal ešte špeciálnu „acapella“ verziu hitu Zvonky štěstí, ktorú s ním odspievali všetci prítomní.

Neskutočné ovácie, zimomriavky a obrovský zážitok na celý život – to boli najčastejšie slovné spojenia používané fanúšikmi po skončení koncertu. A Karel Gott to nevidel ináč: „To som ešte nezažil…Bol to neskutočný večer, ktorý ma nabil veľkou energiou, najviac ma prekvapilo odkiaľ môžu tí mladí poznať moje pesničky, veď som tam mal niektoré skladby zo 60-tych rokov!

Obrovskú poklonu zložila Karlovi Gottovi aj nasledujúca skupina Slot produkujúca exportný ruský rock, ktorá sa na Topfest vrátila po roku: „Každý dospelý človek v Rusku vie, kto je Karel Gott. Je pre nás cťou hrať hneď po ňom – dokonca sa nám podarilo urobiť si aj foto – tú doma ukážem svojmu otcovi…“

A potom už nastal čas na ďalší – v poradí už štrnásty koncert skupiny Kabát na Topfeste a zároveň prvý, ktorý sa neodohrával pod otvoreným nebom. V „šapitó“, ako vtipne nazvali Blue stage odohrali opäť svoju dokonalú šou doplnenú o zaujímavé vizuálne projekcie.

Program „modrého pódia“ uzavreli domáce Horkýže Slíže, ktorí ešte viac rozprúdili výborné publikum v Piešťanoch. Na White stage sa hralo až pokiaľ nevychádzalo slnko a keďže festival obišla aj ďalšia avizovaná nočná búrka festival sa pokojne prehupol k svojmu záveru, ktorého pokojný priebeh potvrdili aj záchranárske zložky, ktoré nemali takmer žiadnu vážnejšiu prácu.

Čo dodať na záver? Snáď len jedno: Čo ťa nezabije, to ťa posilní – organizátori teda už teraz veria, že 15-ty ročník bude poriadne silný.

-TS TOPFEST/Foto:Peter Brichta, Rado Lellak, Patrik Ratajsky, Miriam Skipalová-

Populárne články