Connect with us

Kultúra

Z kvarteta sexteto

Published

on

Reklama

Minulý piatok malo hrať v  Art Jazz Gallery Doda Šošoku vrámci pravidelných koncertov kvarteto pod vedením tenorsaxofonistu [singlepic id=1838 w=320 h=240 float=left]Karla Růžičku ml., no napokon sa divákom predstavilo sexteto hudobníkov. Karel Růžika, ktorý už roky žije v USA, kde bol napríklad nominovaný na cenu Grammy, napokon hral s priateľmi Radovanom Tariškom – altsaxofón, Ondřejom Štveráčkom – tenorsaxofón, Ondrejom Krajňákom – klavír, Tomášom Barošom – kontrabas a Jozefom Dömem – bicie nástroje.

Karel Růžika sa narodil v Prahe v hudobníckej rodine, jeho matka bola členkou českej opery a otec je známy jazzový pianista, skladateľ a pedagóg. V šestnástich rokoch sa zača venovať hraniu profesionálne a je lídrom kvarteta The Four, s ktorým absolvoval turné po Európe a vyhral viacero jazzových súťaží. V roku 1993 vyhral cenu „Talent roka“ ]a v roku 1998 cenu „Tenor a Altsaxofonista roka“. V roku 1996 účinkoval v kvintete Roya Hargrova, ktorý už o dva týždne zavíta do Piešťan na jazzový Festival Doda Šošoku, na ich európskom turné. Hral vo viacerých zoskupeniach v USA, čo bolo dôvodom na presťahovanie sa do New Yorku. Debutový album Karla Růžičku “You Know What I mean“ bol nominovaný na Českú  Grammy a vyhral cenu “Album roka“. V roku 1998 nahral jazzový album desačroia “Spring Rolls Quartet“.

Reklama

Koncert, ktorý trval bezmála 3 hodiny a končil tesne predpolnocou bol plný jazzových štandardov ako Billy´s Bounce, Stella by starlight, What is this thing called love, Recorda me, či záverečná Passion Dance.

Autor: Tomáš Hudcovič   Foto: hug(o)photo agency

Reklama

[nggallery id=56]

Populárne články