Connect with us

Kultúra

Yaro Kupčo a jeho priatelia predstavia Art on washi

Published

on

Reklama

V galérii Fontána bude vystavovať medzinárodná skupina umelcov, ktorí pracujú so špeciálnym japonkým papierom. Je medzi nimi aj známy piešťanský fotograf Yaro M. Kupčo. Výstavu s názvom Art on washi otvoria 11. apríla o 18.00 h.

washi

Reklama

Zjednocujúcim prvkom umeleckách diel, ktoré v galérii Fontána uvidíme je japonský ručný papier. Washi sa stále vyrába rovnakým spôsobom ako v čase svojho vzniku v 6. storočí. Papier je veľmi tenký. Produkty najlepších majstrov majú hmotnosť 1 gram na meter štvorcový, čo je mnohonásobne menej ako váži cigaretový papier. Washi je pritom veľmi pevný. Známe sú prípady, kedy balóny vyrobené z takého papiera leteli cez Tichý ocean až do Ameriky.

Na výstave Art on washi prezentujú svoje práce umelci z Japonska, Čiech a Slovenska. Shozo Kaieda je fotograf a na výrobu fotiek použiva práve papier washi. Fotí hlavne symbol Japonska – horu Fuji, ale aj krajinu. Ďalší japonskí umelci Yoko Satomi, Sachiko Nakagawa, Hiromi Oguma  a Yasuko Kano sa prezentujú s maľbou, kaligrafiou, origami alebo so zvláštnou kombináciou hodvábu a washi.

Reklama

REKLAMA:

Monitoring_dirofilaria_pes

Z Čiech k nám prichádzajú Vladimir Brunton, Michal Gorec a Hana Vyoralová. V. Brunton nie je piešťancom neznámy, pred niekoľkými rokmi tu vystavoval kolekciu portrétov významných českých osobností. Michal Gorec na washi papier tlačí ornamenty historických drevených razníc a Hana Vyoralová sa prezentuje krásnymi tienidlami na lampy.

Piešťanec Yaro M.Kupčo si zvolil exkluzívny japonský ručný papier Gampi, na ktorom svojou unikátnou technológiou striebornej emulzie, tónovania sépiou a 24-karátovým zlatom prezentuje svoje klasické fotografie.

 

Populárne články