Connect with us

Kultúra

Výstavu Česká maľba sa oplatí zažiť

Published

on

Reklama

Výstava Česká maľba, na ktorej sa v piešťanskej galérii Fontána od piatku 24. septembra prezentujú absolventi Akademie výtvarných umění z Prahy – Lucie Skřivánková, Jakub Hubálek a Jan Mráz určite stojí za pozretie. Do Fontány sa po dlhšej dobe opäť dostalo svieže súčasné umenie. Výstava dokazuje, že „tradičná“ maľba má miesto aj v práci nastupujúcej generácie mladých výtvarníkov.

[singlepic id=4661 w=320 h=240 float=left]Traja mladí autori ponúkajú totiž okrem talentu aj čosi viac. Napriek rôznorodosti vystavených diel ich tvorba prezrádza spoločnú vášeň pre umenie a trpezlivú dokonalosť. Či už ide o monumentálne kresby Jana Mráza, na ktorých môže oko pozorného návštevníka odhaliť množstvo precíznych ťahov ceruzkou, zelené obrazy Jakuba Hubálka, do detailov sa pohrávajúce so svetlom i tieňom alebo priestor zachytávajúce a nekonvenčnými farbami hrajúce obrazy a portréty Lucie Skřívánkovej. Ku galérii talentov sa pridali aj štyria hudobníci zo zoskupenia Mango Molas, ktorí Fontánu počas vernisáže naplnili juhoamerickými rytmami.

Reklama

[singlepic id=4659 w=320 h=240 float=right]Výstavu inštaloval v Piešťanoch český podnikateľ a donor umenia Tomáš Zerzáň, v spolupráci s bratislavským Českým centrom a Mestom Piešťany. Kurátor výstavy – renomovaný český maliar a vysokoškolský pedagóg Antonín Střížek, o ňom povedal, že má neomylný nos na talenty. A. Střížek má talent tiež na učenie a namiesto odborného zhodnotenia diel, rovnako ako v minulom ročníku, predviedol návštevníkom vtipný minikurz umenia.

[singlepic id=4666 w=320 h=240 float=left]V tvorbe Lucie Skřivánkovej zdôraznil zmysel pre priestor. Autorka šikovne naznačuje rozmer interiérov, jej plátna majú hĺbku, diváka dokážu takmer pohltiť. O maľbách Jana Mráza kurátor povedal: „V jeho dielach ani tak nejde o farebnosť, ale tá šeď a valéry strašne lahodia oku. Asi by som s tým nemohol žiť, ale možno áno. Ak by pred sto rokmi niekomu pustili rock n roll, tak by si myslel, že to je úplný úpadok ľudstva …“ Obrazy Jakuba Hubálka sú pre Střížka filmovým, až snovým záznamom pocitu existenciálneho zastavenia. „Je to rozprávanie o samote, o pocite, ktorý všetci niekedy zažívame a autor ho zachytáva ohromne presne.“

Reklama

[singlepic id=4652 w=320 h=240 float=right]Výstavu Česká maľba treba jednoducho zažiť. V Galérii Fontána bude inštalovaná do 10. októbra.

Milovníkov súčasného umenia určite poteší aj tretie pokračovanie výstavy Young Art Show. Začne sa 1. októbra v Dome umenia a ponúkne diela vytvorené pomocou rôznych médií (socha, objekt, maľba, grafika, fotografia, multimédiá, sklo a textilný dizajn). Predstaví sa tu 58 mladých autorov z o Slovenska, Čiech, Poľska, Rumunska, Grécka, Japonska, Indie a USA.

Autor: NC a A. Drahovská  Foto: hug(o)photo agency – Tomáš Hudcovič

[nggallery id=167]

Populárne články