Connect with us

Kultúra

Výstava o I. svetovej vojne: príbehy namiesto štatistík

Published

on

Reklama

Výstava o I. svetovej vojne vyvolala medzi obyvateľmi Piešťan nečakaný záujem. Balneologickému múzeu sa podarilo vďaka ich pomoci zozbierať unikátne fotografie, predmet a príbehy vojakov priamo z fronty. Vo Vile Dr. Lisku ich prezentuje pri príležitosti stého výročia od začiatku globálneho konfliktu spolu s vlastnými archívnymi materiálmi a exponátmi Vojenského historického múzea.

[singlepic id=56501 w= h= float=center]

Reklama

Neuveriteľná tragédia vďaka tomu dostáva nový, osobnejší rozmer. Namiesto štatistík o počtoch mŕtvych a ranených sa návštevník výstavy s názvom Inter arma silent Musae dozvedá skutočné príbehy vojakov, tak ako si ich zapamätali príbuzní. Všetko dokresľujú historické artefakty – dobová tlač, povolávací rozkaz, autentické zbrane, schránka s osobnými údajmi vojaka aj medaila, ktorú rodine poslali po jeho smrti.

„Snažil som sa ukázať malé dejiny, teda to, ako I. svetová vojna vplývala na životy ľudí na Slovensku. Každá jedna fotografia alebo predmet má za sebou zaujímavý, často tragický príbeh,“ povedal autor výstavy Andrej Bolerázsky a poďakoval všetkým, ktorí k výstave akýmkoľvek spôsobom prispeli.

Reklama

Sto rokov je podľa jeho slov zlomové obdobie. „Ešte sa dajú získať informácie od ľudí, ktorí sú osobne spätí s pamätníkmi.“ Aj vďaka tomu sú všetky na výstave prezentované spomienky autentické a intímne.

Opomenutá nie je ani vojnová história Piešťan. Počas štyroch rokov konfliktu sa v tunajších kúpeľoch liečilo spolu asi 100-tisíc ranených vojakov, ktorí obsadili všetky ubytovacie kapacity. Aj preto vznikol liečebný dom Pro Patria, v preklade Za vlasť.

Z jej otvorenia vznikol prvý film natočený na území nášho mesta. Pozreli si ho aj účastníci vernisáže, ktorá sa uskutočnila 29. júla. Ak ste ju zmeškali, môžete si ho pozrieť práve teraz.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=22YNCl2j27U[/youtube]

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články