Connect with us

Kultúra

Výstava bábik prináša pohľad na ľudovú kultúru

Published

on

Reklama

Otvorenie výstavy s názvom Krojované bábiky, ktoré sa konalo v piatok 5. júna v priestoroch kina Fontána, dovolilo verejnosti nahliadnuť na ľudovú kultúru z netradičného uhla. Bábikárky na nej prezentujú ručne zhotovené zmenšeniny krojov z rôznych regiónov. K videniu sú mužské i ženské odevy z Piešťan, Nimnice, Popradu, Gemera alebo Čadce, dohromady až osemdesiatdva rôzne oblečených bábik. Veľkú zásluhu na zorganizovaní expozície nesie obyvateľka nášho mesta Veronika Cetliová, ktorá na nej prezentuje osem svojich výtvorov.
IMG_5822_resize„Najdôležitejšou vecou na výstave podľa mňa je, že nám pripomína, na čo by sme nemali zabúdať, teda na to čo tu bolo, na tradície, ktoré nesmú vymrieť. To je naša história, to je krása, to sú zručnosti, to je vkus,“ povedala piešťanská bábikárka Veronika Cetliová.

Vernisáž spríjemnili návštevníkom svojimi speváckymi vystúpeniami folklórne súbory Holeška z Prašníka a Libuše z Prahy. Dvanásť bábikárok, ktoré sa zúčastnili na slávnostnom otvorení, malo radosť nielen z množstva ľudí čo sa prišlo pokochať ich zručnosťou, ale aj z príjemnej atmosféry panujúcej na podujatí. Okrem zmenšenín výstava obsahuje aj niekoľko krojov v reálnej veľkosti a tiež rôzne národopisné fotografie. Expozíciu si môžu záujemcovia v priestoroch kina Fontána prezrieť do 9. júna a v druhom termíne od 16. do 21. júna.IMG_5856_resize
-lt-

Reklama

Populárne články