Connect with us

Kultúra

V Dome umenia zaznie nadčasový Mozart

Published

on

Reklama

Jubilejný piešťanský festival je v plnom prúde a už túto stredu 10. júna o 19-tej hodine si milovníci slávneho Salzburského mága môžu vypočuť veľkolepý Koncert pre flautu, harfu a orchester C Dur K. V. 299 v podaní sólistov Kataríny Turnerovej – harfa a Miloša Jurkoviča – flauta s vynikajúcim SLOVENSKÝM KOMORNÝM ORCHESTROM pod vedením Ewalda Danela. Ďalej zaznie i jeho Symfónia č. 29, A Dur, K.V. 201 (186a) a na úvod Serenáda pre sláčikový orchester, op.5 od Eugena Suchoňa. 

Slovenský komorný orchester vznikol v roku 1960 na pôde Slovenskej filharmónie a pri jeho zrode stál vynikajúci huslista sliezskeho pôvodu Bohdan Warchal (1930–2000). Od svojho založenia bol jedným z najpopulárnejších súborov v oblasti klasickej hudby na Slovensku. Odborná kritika vyzdvihovala najmä prepracovanú frázu a mäkký farebný zvuk telesa. Ťažiskom repertoáru orchestra bola hudba baroka, neskôr i hudba 19. a 20. storočia vrátane množstva premiér slovenských a zahraničných skladateľov. Jeho nástupcom sa stal Ewald Danel, ktorý je umeleckým vedúcim orchestra od r. 2001. Repertoárové ťažisko omladeného telesa sa jemne posunulo v prospech romantizmu a hudby 20. storočia. Výrazný prínos svojho zakladateľa pre slovenskú hudbu si orchester každoročne pripomína mimoriadnym koncertom Hommage á Warchal. Orchester tiež objavil pre slovenské publikum mnohé doteraz na Slovensku neuvedené diela svetových autorov. Významnou mierou sa podieľa na uvádzaní slovenskej hudobnej tvorby, od roku 2001 premiéroval viac ako päťdesiat skladieb. (www.filharmonia.sk)

Reklama

20150615

Sólistka Katarína Turnerová

Reklama

 

Wolfganga Amadea Mozarta označujú za zázračné dieťa, pretože hral na klavíri a komponoval ešte skôr ako sa naučil čítať. Počas svojho nie dlhého života vytvoril šesť stoviek kompozícií včítane opier, symfónií, inštrumentálnych koncertov a omší. Jeho diela, hoci zložité pre interpretov, sú veľmi príjemné na počúvanie a už viac ako dvesto rokov nadchýňajú poslúchačov bez rozdielu veku, vzdelania či národnosti. Pretože ako hovoria znalci: naozajstné umenie prekonáva čas a Mozartova hudba je stále nadčasovo inšpiratívna a duchovne precítená.

-inf-

Populárne články