Connect with us

Kultúra

Všímajte si svoje mesto, vyzývajú architekti

Published

on

Reklama

Nie návštevníkom, ale obyvateľom Piešťan bol určený komentovaný cyklovýtlet, ktorý sa uskutočnil v rámci Dňa architektúry. Jeho cieľom bolo upozorniť Piešťancov na úspechy aj sklamania z verejných priestorov.

[singlepic id=48075 w=520 h=340 float=center]

Reklama

Obchodný dom Kara

„Lepšie vnímanie svojho okolia je predpokladom pre jeho zlepšovanie,“ povedala o podujatí jeho organizátorka architektka Eva Rohoňová. Účastníci sa stretli v sobotu 5. októbra pri soche Barlolámača – v priestore, ktorý čaká na svoju novú podobu. Po rekonštrukcii Kolonádového mosta by sem tam mala pokračovať pešia zóna. Povedal to jeden z autorov jej súčasnej podoby architekt Bohuslav Pernecký.

Reklama

Ďalej rozprával o zámeroch, ale aj prekážkach pri realizácii tohto projektu. Mnohé sa podľa jeho slov podarilo, ale na dokončenie niektorých dôležitých myšlienok autorov treba ešte počkať. Okrem napojenia pešej zóny na Kolonádový most by mala byť pri bývalom hoteli Lipa fontána, tak aby každý vstup do pešej zóny otváral vodný prvok.

Ďalšou zastávkou bol priestor pred Auparkom, ktorý podľa odborníkov pomohol vrátiť do centra Piešťan život. Investor totiž neumiestnil toto nákupné centrum na okraj mesta, ale priamo do jeho stredu, čo zabránilo tomu, aby sa centrum vyľudnilo.

Podobný zámer mali aj autori obchodného domu Kara, ktorý stojí na Teplickej ulici. Na prvý pohľad cudzorodý objekt veľmi dobre zapadol do rozmanitej zástavby, neskôr však stratil svoju pôvodnú funkciu. Podobný osud mal aj hotel Váh, ktorý je dnes bezúčelnou stavbou, čím trpí aj jeho okolie.

Vydareným príkladom nového verejného priestoru je okolie potoka Dubová. Jedna z autoriek tohto projektu Eva Wernerová priznala však aj chyby: „Údržba zatiaľ nefunguje tak ako by sme chceli. Brod, ktorý sme plánovali ako komunikačný bod, funguje teraz ako čistidlo.“ Napriek tomu má tento tento priestor úspech nie len medzi odborníkmi, ale aj u verejnosti. Špinavý potok plný odpadkov sa zmenil na park, kde ľudia radi trávia svoj voľný čas. Podarilo sa tam zasadiť 120 dubov, ktoré už teraz veľmi dobre dotvárajú celé okolie.

Cykloprechádzka končila v mestskom parku pri nedávno zasadenom platane. Členovia českej kapely Please the Trees tam všetkých pozvali na svoj koncert, ktorý sa uskutočnil večer v klube ŽiWell ako súčasť Dňa architektúry.

Reportáž Českej televízie o Dni architektúry v Čechách si môžete pozrieť tu.

[nggallery id=2546]

Text a foto: Martin Palkovič

REKLAMA

ijav-ucto

Populárne články