Connect with us

Kultúra

Virtuóz, tanečník, vtipkár. Harlekýn bude v Piešťanoch výnimočným zážitkom

Obľúbený medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie vo svojom 23. ročníku prinesie bezhranične pestrú hudbu, od klasiky až po avantgardu, world music, hudbu slovenských skladateľov aj škandinávsky jazz. Po minuloročnej úspešnej premiére v Piešťanoch prichádza opäť do nádherných priestorov Elektrárne Piešťany. V utorok 20. septembra tu môžete vidieť exkluzívnu slovenskú premiéru Harelkýna v podaní sólistu prestížneho Ensemble intercontemporain Martina Adámka.

Published

on

Reklama

Harlekýn je postava z talianskej commedie dell’arte, ktorú si nemecký hudobný vizionár Karlheinz Stockhausen v roku 1975 požičal do svojho diela pre sólový klarinet. Stockhausenov Harlekýn je virtuózny klarinetista, vášnivý tanečník a vtipkár, ktorý sa v skladbe mení na posla snov, hravého staviteľa, zamilovaného lyrika, ale aj učiteľa – pedanta.

V Piešťanoch zaznie Harlekýn v slovenskej premiére v interpretácii nadaného Martina Adámka. Napriek svojmu mladému veku má za sebou bohatú kariéru ako sólista, komorný hráč, ale aj orchestrálny hráč. Už ako 19-ročný bol vymenovaný za sólového klarinetistu Ensemble intercontemporain a v súčasnosti je uznávaný ako jeden z najsľubnejších klarinetistov svojej generácie.

Reklama

Prestížny portál resmusica.com o parížskom uvedení Harlekýna napísal: „Martin Adámek je známy ako vynikajúci klarinetista, bravúrny interpret s dokonalým tónom, hrou vyváženou vo všetkých polohách a bohatým farebný zvukom, ktorými uchvacuje publikum. Nepoznali sme ho však ako talentovaného tanečníka s ladnosťou pohybu mačky…“

Martin Adámek je totiž na pódiu nielen hudobníkom, ale aj tanečníkom a hercom. „Veľmi sa tešíme, že prijal naše pozvanie,“ hovorí umelecký riaditeľ festivalu Konvergencie Jozef Lupták a dodáva: „Harlekýn je výnimočné dielo, ktoré nie je len hudbou, ale aj divadelným predstavením s hrou svetiel.“ Na naštudovaní tohto diela pod hlavičkou svetoznámeho súboru súčasnej hudby Ensemble intercontemporain v Cité de la Musique v Paríži spolupracovala choreografka Anna Chirescu, ktorá sa inšpirovala filmom The Joker, Freddiem Mercurym, Michaelom Jacksonom či Fredym Astairom.

Reklama

Predpredaj vstupeniek: https://bit.ly/konvergencie2022
TS

Populárne články