Connect with us

Kultúra

Vianočnými trhmi sa ponesie džez aj ethno

Published

on

Reklama

Vianočné trhy v Piešťanoch sa čoskoro prehupnú do svojej druhej polovice. Už tento piatok a sobotu sa môžete tešiť okrem príjemnej atmosféry počas dňa aj na večerné koncerty. Piatok bude patriť džezu a sobota ethno hudbe.

viano trhy12-13
Jazzový večer odštartuje v piatok 12. decembra  o 18:30 h vystúpením Vlado Vizár Quartet. Orchester bol založený v roku 1997 ako komorné zoskupenie dlhoročných priateľov (Vizár, Babič, Jankech, Šebo) – špičkových slovenských profesionálnych jazzmanov. Všetci sólisti tejto formácie majú za sebou už 4 desaťročia buď spoločného, alebo samostatného úspešného pôsobenia na rôznych domácich aj svetových jazzových pódiách. Žánrové orientovanie VVJQ zodpovedá prirodzenému jazzovému cíteniu jeho členov – teda moderný swing a mainstream až bebop, ale repertoár sa opiera a spoľahlivo ťaží aj z krásneho obdobia tradičného jazzu a dixielandu s jeho prispôsobením sa na koncepciu a prejav orchestra.

Reklama

Od 20:30 h bude patriť pódium  Blue Note Jazz Band. Pri vystúpení sa môžete tešiť na vianočnú atmosféru v swingovom šate.

V sobotu 13. decembra je na programe Balkán Ethno World Music večer. Po celodenných nákupoch na Pieščanskom rýnku na Winterovej ulici si  od 19:00 h môžete na Námestí slobody zatancovať na piesne zo Srbska, Bulharska, Macedónska a Rumunska v podaní brnenskej kapely s medzinárodným obsadením. Avlija sa vyznačuje tým, že všetky sklady hrá takmer v pôvodnej podobe. Členovia kapely počas vystúpení taktiež často rozdávajú texty piesní, aby ste si spolu s nimi mohli zaspievať.

Reklama

Potom čo vás do varu dostane Avlija, si od 20:30 h budete môcť vychutnať ešte koncert skupiny Capre zo Šale, spájajúcej rôzne hudobné vplyvy do ich vlastnej pestrej hudobnej zmesi. Kapela vznikla v roku 2005 z členov s rozličným hudobným zázemím: basák a bubeník hrávali tvrdú hudbu, metal a crust, gitarista sa venoval rocku a jazzu, perkusionista pôsobí ako trance-worldbeat DJ a ostatní členovia kapely sú silno ovplyvnení tradičnou hudbou z celého sveta, hlavne Ázie, Austrálie a Afriky. Hudobný štýl skupiny možno nazvať ako Ethno Fusion, spájajúci prírodné zvuky etnických hudobných nástrojov ako indická Sitar, turecký Saz a Oud, austrálske Didgeridoo alebo africké Djembe alebo Krin, so silnou jazz-rockovou rytmickou sekciou a použitím elektronických a ambientných prvkov.

PR

Populárne články