Connect with us

Kultúra

Veselý pohreb vychystali base aj Čachtičania

Published

on

Reklama

V novodobej histórii Čachtíc pochovávali basu tento rok iba prvýkrát, ale dlhý smútočný sprievod a pestré masky ukázali, že sa z podujatia určite stane tradícia.

[singlepic id=25791 w=320 h=240 float=right]Do slávnosti sa zapojili všetky generácie Čachtičanov. Starší si pamätali ľudové zvyky, mladší vylepšovali náladu pestrými kostýmami. Tie samozrejme parodovali všetky obecné autority – farára, starostu aj notára. Okolo nich sa točili čerti a bosorky, ale všetci spoločne oplakávali zosnulú basu. Jej pohreb je totiž symbolom konca veselých fašiangového obdobia, po ktorom nasleduje štyridsať dňoví pôst.

Reklama

Zosnulú basu vyniesli z obecného úradu a členovia smútočného sprievodu ju potom nasledovali na jej poslednej ceste dedinou. Pritom sa zastavovali v jednotlivých domácnostiach, kde im gazdiné ponúkali slaninu alebo šišky a gazdovia pálenku. Veselo bolo aj vďaka hudbe, ktorá base vyhrávala na námestí. Tam sa pozostalí ešte dlho veselili. Podľa tradícií bude totiž na to príležitosť až po Veľkej noci.

[nggallery id=1428]

Reklama

Text a foto: Martin Palkovič

Populárne články