Connect with us

Kultúra

Ľudovít Winter sa vráti do kúpeľov na filmovom plátne

Published

on

Reklama

Polohraný dokument o živote najvýznamnejšej osobnosti histórie Piešťan premietnu v Spoločenskom centre 24. februára o 15.00 h.

[singlepic id=25825 w=320 h=240 float=left]Príbeh plný dramatických zvratov, množstva vízií, splnených snov, ale aj sklamaní a podrazov. To bol život Ľudovíta Wintera. Vo filme ho s dokumentárnou presnosťou zachytil režisér Dušan Trančík. Predlohou mu boli knižné spomienky hlavného hrdinu, ktoré doplnil o výpovede jeho príbuzných. Taktiež pridal niekoľko štylizovaných scén, aby priblížil atmosféru starých časov.

Reklama

Okrem peripetií hlavného hrdinu spojených s meniacou sa politickou situáciou, dvoma svetovými vojnami a prenasledovaním Židov, hovorí film o postupnom budovaní kúpeľov. Napriek tomu, že okolnosti neboli vôbec priaznivé, podarilo sa Winterovcom na začiatku rušného 20. storočia založiť úspešný podnik, ktorý neskôr museli odovzdať štátu. Okrem kvalitnej starostlivosti o svojich hostí pritom po celý čas nezabúdali ani na svojich zamestnancov a obyvateľov obce Piešťany. Príbeh Ľudovíta Wintera sa však nekončí ani po II. svetovej vojne. Až potom jeho vízie a skutky dostávajú neskutočne tragický rozmer.

(mp)

Reklama

Populárne články