Connect with us

Kultúra

V programe Domu umenia je napínavá dráma i divadelné predstavenie

Published

on

Reklama

Dom umenia bude v nadchádzajúcich dňoch dejiskom dvoch kultúrnych podujatí. Návštevníci budú môcť v stredu 14. februára vidieť napínavý thriller známeho režiséra Ridleyho Scotta s názvom Všetky prachy sveta, v ktorom uvidíte Marka Wahlberga, Michelle Williams a Christophera Plummera. V piatok 16. februára predvedie radošinské divadlo Hlavina predstavenie Ako sme sa hľadali, ktoré napísal i zrežíroval Stanislav Štepka. Organizátori pripravujú vo februári aj ďalšie zaujímavé podujatia, medzi nimi aj priamy prenos opery Bohéma, ale aj vystúpenie Mira Jaroša pre deti a divadelnú drámu Sklenený zverinec.

Reklama

Streda 14. február 2018 18.00 hod.
Všetky prachy sveta – film

V roku 1973, presne v deň svojich 16-tych narodenín, v Ríme zmizol John Paul Getty III., vnuk jedného z najbohatších mužov sveta, ropného magnáta J. Paula Gettyho. O dva dni neskôr jeho matku kontaktovali únoscovia a žiadali výkupné 17 miliónov dolárov. Ona sama toľko peňazí nikdy nemala, preto jej nezostáva nič iné, len poprosiť o pomoc chlapcovho starého otca. Miliardár (Christopher Plummer) je však nemilosrdný a jej žiadosť odmietne. Zúfalá matka (Michelle Williams), sa ho snaží presvedčiť, že ide o život jej syna, ktorému brutálne ubližujú. Getty za ňou pošle svojho zástupcu (Mark Wahlberg), aby chránil jeho záujmy a hlavne majetok v tomto prípade. Čas beží, únoscovia sú netrpezliví a mladému Paulovi nezostáva veľa času. Podarí sa starého otca presvedčiť, že on jediný môže vnuka zachrániť a dokázať, že láska má predsa len väčšiu hodnotu ako peniaze?

Reklama

Réžia: Ridley Scott
Hrajú: Mark Wahlberg, Michelle Williams, Christopher Plummer a ďalší.
Dráma, thriller USA 2017, anglicky s českými titulkami, 135 min., MP-15

Vstupné: 5,-€ / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia
PLATÍ zľava ZŤP !

Piatok 16. február 2018 19.00 hod.
Divadlo Hlavina – Ako sme sa hľadali

Do Trnavy v roku 1584 ušla z Radošiny žena Macka Poliaka. Udalosť znepokojujúca, nevídaná, neslýchaná. Na kamarátku Etelu padla voľba dať túto vec do poriadku a tak sa začína jej putovanie, hľadanie, blúdenie.

Cestou do Trnavy sa stratí v čase i v krajine, ocitne sa vo Viedni, Pressburgu i Ostrej lúke, stretne mnoho osobností, napríklad Napoleona, Mozarta, Štúra, Hviezdoslava, Jessenia, Jonáša Záborského… Dozvedá sa veľa o svete, ľuďoch, objavoch. Do Trnavy síce nepríde, avšak jej pátranie márne nebolo.

Ako sme sa hľadali je už osemnástym titulom divadla Hlavina. Či sa divadelníkom nájsť podarilo, posúdi už len divák. Veríme že áno.

Stanislav Štepka: AKO SME SA HĽADALI – Správa z hlavnej cesty
Hudba: JÁN MELKOVIČ (piesne) LENKA GÁLISOVÁ (scénická hudba) Hudobné naštudovanie a podklady: LENKA GÁLISOVÁ, JURAJ HAŠKO
Choreografia: KRISTÍNA JANČOVIČOVÁ
Produkcia: MÁRIA ESCHEROVÁ
Réžia: STANISLAV ŠTEPKA

OSOBY A OBSADENIE

Etela Vlasáková MARTINA KRIŠTOFOVÁ
Macko Poliak, Albrecht, Muž ONDREJ ČERŇAN
Richtár, Turek 1, Murgaš BOHUŠ MOČKO
Prísediaci, Vojak 1, J.M.Hurban FRANTIŠEK VIČAN
Gašpar, Rakovský, Ján Jessenius, Salieri, Štúr, Robotník MARTIN MIHALIK
Dievča, Pútnička, Vychovávateľka, Adela Ostrolúcka KRISTÍNA JANČOVIČOVÁ
Turek 2, Pútnik, Pútnik MIROSLAV KĽUČKA
Vojak 2, Napoleon, Andrej Sládkovič, Aleš MARTIN BAČIK
Pútnička, Kuchárka, B.S. Timrava MÁRIA ESCHEROVÁ
Pútnička, Anička Jurkovičová BARBORA PETRÁŠOVÁ
Mozart, Marína, Warholová, LENKA GÁLISOVÁ
Bernolák: BORIS BAČIK alebo MARTIN MIHALIK
Jonáš Záborský, Vajanský, Hviezdoslav MARIÁN URBÁNEK

Vstupné: 8 €

Streda 21. február 2018 16.00 hod.
Miro Jaroš – ŤUKI TOUR 2 – koncert pre (ne)poslušné deti

Po veľkom úspechu bude turné pokračovať od februára do mája aj v ďalších slovenských mestách. Miro s kapelou zahrajú naživo všetky najväčšie hity doplnené o niekoľko noviniek.

Deti sa s Mirom naučia postarať o ŠTENIATKO, vydajú sa na CESTU DO ROZPRÁVKY, zatancujú si pri pesničke MOJE TELO či vyskáču sa pri POĎ CVIČIŤ! Hlasné spievanie je vítané!

Na koncerte si zatancujú nielen deti ale aj rodičia. Po predstavení bude autogramiáda a fotenie s Mirom a kohútikom Ťukim. Každé dieťa dostane na koncerte k vstupenke darček – plyšáka Ťukiho. Koncert trvá cca 55 minút. Nie je vhodný pre deti do 3 rokov a pre deti zle znášajúce hlasnú hudbu.

Vstupné sa platí na osobu a bez platnej vstupenky vám nebude vstup na koncert umožnený.

Vstupné: 10,-€ / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia a cez www.ticketportal.sk
Zľava ZŤP neplatí !

Štvrtok 22. február 2018 18.00 hod.
Aféra v Pentagone – premiéra filmu

Keď vláda klame, noviny sa musia postaviť na stranu pravdy. Aféra v Pentagone je napínavou drámou z prostredia najvyšších politických kruhov USA. Rozpráva skutočný príbeh Kay Grahamovej (Meryl Streep), vydavateľky The Washington Post, a jej vedúceho redaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks), ktorí sa pustia do boja s vládnou mašinériou. Chcú zverejniť exkluzívny materiál odhaľujúci fakty, ktoré americká vláda pred verejnosťou ukrývala takmer tri desaťročia. V nerovnom súboji obaja riskujú nielen svoje kariéry, ale aj osobnú slobodu, aby pomohli vyniesť na svetlo dlho utajovanú pravdu o tzv. Pentagon Papers.

Réžia: Steven Spielberg
Dráma USA 2017, anglicky s českými titulkami, 116 min., MP-15

Vstupné: 5,-€ / predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia
PLATÍ zľava ZŤP !

La Boheme
Sobota 24 február 2018 18.30 hod.
BOHÉMA (G.Puccini) – priamy prenos z MET Opery New York

La Boheme

V klasickej inscenácii Bohémy v réžii Franca Zeffirelliho, najviac uvádzaného diela v Metropolitnej opere, sa predstavia vynikajúci mladí speváci. Sonya Yoncheva stvárni Mimi a Michael Fabiano vášnivého básnika Rodolfa. Susanna Phillips si zopakuje koketnú Musettu, v úlohe jej milenca maliara Marcella vystúpi Lucas Meachem. Roly Schaunarda sa zhostí Alexey Lavrov a roly Marcellovho priateľa Collina Matthew Rose. V dvojrole Benoita a Alcindora sa predstaví Paul Plishka. Diriguje Marco Armiliato.

Dirigent: Marco Armiliato
Réžia: Franco Zeffirelli
Scéna: Franco Zeffirelli
Kostýmy: Peter J. Hall
Svetelný dizajn: Gil Wechsler
Obsadenie: Sonya Yoncheva (Mimi), Susanna Phillips (Musetta), Michael Fabiano (Rodolfo), Lucas Meachem (Marcello), Alexey Lavrov (Schaunard), Matthew Rose (Colline), Paul Plishka (Benoit/Alcindor)

Vstupné:
12,-€ / základné vstupné za jednu vstupenku – 1 predstavenie
6,-€ / zľavnené vstupné za jednu vstupenku – 1 predstavenie pre študentov a dôchodcov, ZŤP a ZŤP-S

Pondelok 26. február 2018 19.00 hod.
TENNESSEE WILLIAMS Sklenený zverinec

Rodinná dráma Tennesseeho Williamsa prináša dojímavý príbeh o matke a jej dvoch deťoch.

Čo teraz? Čo s nami bude? Čo naša budúcnosť?

V ťažkých sociálnych pomeroch preberá finančnú zodpovednosť za celú rodinu syn Tom, ktorý dennodenne drie v továrni na topánky, aby zabezpečil chod domácnosti a každú noc mohol slobodne snívať v kine. Matka Amanda sa snaží pre svoje deti vybojovať lepší život, ako bol ten jej, často aj za cenu hádok, napätia a nátlaku. Rozhodne sa, že jediná cesta, ktorá ich môže vyviesť z biedy a zabezpečiť svetlejšiu budúcnosť, je vydaj dcéry Laury. To však nie je také jednoduché, keďže Laura žije vo svojom vlastnom svete, plnom malých sklenených zvieratiek. Všetci očakávajú veľkú zmenu, keď do príbytku Wingfieldovcov príde na návštevu Jim, milý mladý muž.

Rodinný život s človekom, ktorého spoločnosť vníma ako „iného“, prináša aj množstvo úsmevných situácií, posolstvo o hľadaní vnútorného pokoja a slobody, o snoch a nádejach, ktoré sa často míňajú s našimi životmi.

Jeden z najznámejších titulov svetovej drámy ponúkajúci hercom veľké charaktery, divákom nevšedný umelecký i ľudský zážitok, ožije po najprestížnejších svetových javiskách a filmovom plátne aj na javisku Divadla Aréna.

“SKLENENÝ ZVERINEC uvádzame na základe špeciálnej dohody s University of South, Sewanee, Tennessee.”

„THE GLASS MENAGERIE is presented through special arrangement with the University of the South, Sewanee, Tennessee.“

( Predstavenie trvá 2 hod. 35 min. s 15 min. prestávkou )

Tvorcovia:

Réžia: Martin Čičvák

Preklad: Martin Čičvák / Matěj Dadák

Dramaturgia: Martin Kubran / Saša Sarvašová

Scéna: Tom Ciller

Kostýmy: Nina A. Stillmark

Hudba: Ivan Acher

Hrajú:

Amanda Wingfieldová – Emília Vášáryová

Tom Wingfield – Alexander Bárta

Laura Wingfieldová – Ivana Uhlířová

Jim O’Connor – Tomáš Maštalír

Vstupné: 20,- a 22,- €

Predaj vstupeniek v pokladni Domu umenia a cez www.ticketportal.sk a program Domu umenia nájdete aj na www.navstevnik.sk kde je možné si ON-LINE rezervovať lístky.

Dom umenia chytá v ďalších mesiacoch množstvo zaujímavých podujatí:

LEN SI POSPI MILÁČIK – komédia – 11. 3. 2018 o 19.00

Prehliadka francúzskeho filmu CREME DE LA CREME

22.3.2018 o 18.00 Ismaelove prízraky

26.3.2018 o 18.00 Gauguin

28.3.2018 o 18.00 Rodin

4.4.2018 o 18.00 Renoir

JESUS CHRIST SUPERSTAR – muzikál v podaní Divadla na Trakoch – 24.3. 2018 o 19.00

ON a ONA TOUR – Adela a Richard Müller – 16.4. 2018 o 18.00

PREKLIATIE – CIGÁNSKI DIABLI – debutový muzikál – 26.4. 2018 o 19.00

SLOVENSKÁ PREMIÉRA československého muzikálu KUBO „Anča, ja mám nožík“ okrem plejády skvelých hercov (Karol Čálik, Lucia Vráblicová, Juraj Bača, Silvia Holečková, Marta Potančovková a ďalší ) sa predstavia i profesionálni tanečníci z Lúčnice ( sólisti ) Anička a Martin Dudášovci 20. a 21. mája 2018

63. music festival Piešťany 1.6. – 9.7. 2018

-red/Zdroj a foto: Dom umenia-

Populárne články