Connect with us

Kultúra

V Petzvalovom mapovom okruhu fotoklubov aj Piešťanci

Published

on

Reklama

Kolekciu 15 fotografií zaslali členovia Piešťanského fotoklubu do celoslovenskej súťaže Petzvalov mapový okruh fotoklubov 2012. Prvýkrát sa zúčastnili jej predošlého ročníka, na ktorom získali 4. miesto.

[singlepic id=23213 w=320 h=240 float=right]Členovia fotoklubu vyberali zaslané fotografie spoločne. Nakoniec vyhrali zábery týchto autorov: Eleonóra Lukačovičová, Ernest Koppon, Ján Galo, Richard Fábian, Eduard Čupka, Roman Tibenský, Marián Dubovský a Filip Figura.

Reklama

Petzvalov mapový okruh fotoklubov vznikol po rozpade ČSFR ako slovenské pokračovanie podobnej fotosúťaže Nezakanka zameranej na klubovú činnosť fotografov. V roku 1994 v Bratislave za účasti zástupcov fotoklubov PKO Bratislava, Hexagon N. Zámky, Domu MS Komárno, Lúč Považská Bystrica, DK A. S. Detva a RKS Zvolen bol zostavený štatút súťaže. V roku 1995 vo Zvolene sa konal prvý ročník, do ktorého poslali svoje diela autori z desiatich slovenských fotoklubov. V druhom ročník ich bolo už 15 a tento rok medzi ne pribudol aj Piešťanský fotoklub.

„Názov súťaže sa spája s menom slovenského matematika, fyzika, vynálezcu a zakladateľa modernej optiky a fotografie, Prof. Dr. Ing. Jozefa Maximiliána Petzvala (1807–1891), ktorý patrí medzi najvýznamnejšie európske vedecké osobnosti 19. storočia. Ako prvý exaktne vypočítal konštrukciu portrétneho a krajinárskeho fotografického objektívu. Objavil zákony, ktorými sa optika riadi dodnes. J. M. Petzval sa svojím dielom zapísal do svetových dejín vedy a techniky,“ píše sa v správe na webe fotoklubu.

Reklama

[nggallery id=1289]

Text: M. Palkovič Foto: www.fotoklub.kursalon.sk

Populárne články