Connect with us

Kultúra

V Magna gallery vystavuje vnučka Valéra Vavra

Published

on

Reklama

Autorskú výstavu mladej výtvarníčky Lívie Mezovskej, ktorá pochádza z rodiny známeho piešťanského sochára Valéra Vavra, otvorila minulý piatok Magna gallery na Teplickej ulici. Hosťom autorky je fotograf Ján Kekeli. Obaja mladí umelci si na svoju tvorbu vybrali pomerne zložité techniky, vďaka ktorým však ich talent vyniká ešte výraznejšie.

P1030470

Reklama

P1030472

Lívia Mezovská vystavuje samostatne v Piešťanoch po prvý raz a motívom i názvom výstavy diel, vytvorených najmä sieťotlačou na plátne alebo na papieri, sú Krajiny. Návštevníka vtiahnu do snovej imaginárno-realistickej časti krajiny, ktorá ho oslovuje svojou jednoduchou a zároveň výraznou umeleckou osobitosťou. Ján Kekeli sa orientuje najmä na veľkoplošnú analógovú fotografiu, aplikovanú na hliníkovej doske a na piešťanské hosťovanie si tiež vybral krajinné motívy. Výstava potrvá do 21. apríla a ešte pred jej ukončením autori naplánovali na sobotu 18. apríla pre všetkých záujemcov komentovanú prehliadku.

Reklama

P1030460

Nakoľko sa obaja mladí umelci nemohli zúčastniť piatkovej vernisáže, otvorili podujatie galeristka Dagmar Ondková a kurátorka Silvia Lacková Čúzyová, ktorá tiež pochádza z Piešťan. Pár slov povedala a poďakovanie vyjadrila aj mama autorky Silvia Mezovská. Spomenula tiež, ako Líviin starý otec, akademický sochár Valér Vavro spolu s Ladislavom ĽudovítomPollákom formovali umeleckú scénu v Piešťanoch a zakladali podujatie Socha piešťanských parkov.

P1030504

P1030513

Lívia Mezovská sa narodila v roku 1985, študovala na Akadémii umení v Banskej Bystrici a na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Za sebou má 16 spoločných a tri autorské výstavy, z toho dve v zahraničí. Ján Kekeli pochádza z Kežmarku, študoval na Katedre fotografie a nových médií Academy of fine arts in Poznań, Poľsko a Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave. Na svojom konte má skoro tri desiatky skupinových a sedem samostatných na Slovensku a v Poľsku.

Mladú piešťanskú Magna Gallery založila v novembri 2012 spoločnosť Kursalon s.r.o. Vedie ju nadšenkyňa a propagátorka umenia, pôvodným povolaním pedagogička Dagmar Ondková. Za dva a pol roka pôsobenia si aj vďaka jej vedeniu  a spolupráci s kurátorkou Silviou Lackovou Čúzyovou, pôsobiacou v galérii Medium, ktorá je súčasťou Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave si piešťanská galéria získava stabilnú pozíciu v kultúrnej scéne na Slovensku. Výtvarníci oceňujú kvalitnú organizáciu podujatí ako aj komunikáciu pri príprave, návštevníkov často zaujme atraktivita ponuky i kompozícia diel v priestore.

P1030500

Magna gallery organizuje prevažne autorské prezentácie slovenských a českých umelcov, pri ktorých spolupracuje priamo s tvorcami diel, čím je zaručená originalita a ochrana autorských práv. V rámci Charitatívneho aukčného salónu Adeli sa tu uskutočňuje aj jeho predaukčná výstava a koncom roka sa v galérii pravidelne koná originálny vianočný BazArt so širokou ponukou drobných umeleckých darčekov.

Celoročne okrem výstav autorských diel, ktoré sú zväčša predajné, nájdu návštevníci v tomto zaujímavom kultúrnom stánku i dizajnové šperky či originálne artefakty ako i knihy, ilustrované slovenskými a českými výtvarníkmi. Otvorené má Magna Gallery v utorok až piatok popoludní od 13,00 – 18,00 h a v sobotu dopoludnia od 9,30 h do 12,30 h. Kontakty a ďalšie informácie nájdete aj na www.magnagallery.sk.

PR

Populárne články