Connect with us

Kultúra

V Dome umenia vystavujú insitné umenie aj fotografie ruského autora

Published

on

Reklama

Hneď dve výstavy naraz otvorili 3. apríla v galérii Domu umenia. Prvou z nich sú obrazy naivistov z Padiny v Srbsku a druhou fotografie Sergeja Gnedoja (Rusko) s názvom Zvláštna realita. Obe potrvajú do konca apríla.

[singlepic id=27714 w=320 h=240 float=right]Diela troch srbských Slovákov Anny Kotvášovej, Pavla Povolného-Juhása a Jána Širku, ktorý vystavujú spoločne pod značkou Združenia insitných maliarov Smed majú spoločnú charakteristiku – v žiadnom z nich nie je cítiť smútok. Aj takto sa dá definovať odborne ťažko uchopiteľné insitné výtvarné umenie, ktoré fascinuje už od začiatku 20. storočia, ale teoretikom sa ho zatiaľ nepodarilo pomenovať.

Reklama

Veľký záujem vzbudila výstava Sergeja Gnedého bratislavskom Ruskom centre vedy a kultúry. Bola to prvá výstava známeho ruského umeleckého fotografa na Slovensku a aj preto ju reinštalovali v galérii Domu umenia. Sergej Gnedoj ju uvádza pod názvom Zvláštna realita. Jeho fotografie zvečňujú krásy Krymu, ale nechýbajú ani zátišia a geometrické kompozície, v ktorých fotograf hľadá nevyhnutný súlad prepojený s jemnými i sýtymi farbami.

Otvorenie oboch výstav doprevádzali svojim hudobným programom manželia Hlbockí.

Reklama

[nggallery id=1546]

(mp)

Populárne články