Connect with us

Kultúra

V Dome umenia si dnes môžete opäť pozrieť film Lída Baarová

Published

on

Reklama

Dom umenia prináša 16. februára kvôli mimoriadnemu záujmu divákov reprízu filmu Lída Baarová. Hlavnú postavu v snímke českého režiséra Filipa Renča stvárnila Táňa Pauhofová a po jej boku sa objavia napríklad Karl Markovics, Gedeon Burkhard, Martin Huba, Lenka Vlasáková, Pavel Kříž či Jiří Mádl. Výpravnú drámu z obdobia týkajúceho sa druhej svetovej vojny si môžete pozrieť už dnes o 18:00 a sami posúdiť, či sú naozaj oprávnené hlasy kritikov o tom, že film sa tvorcom nevydaril.

Mladá česká herečka Lída Baarová, doma už slávna, je v roku 1934 po prvý raz pozvaná do filmových ateliérov Babelsberg v Berlíne, považovaných za európsky Hollywood. Točí sa tam Barcarole. Po začiatočných problémoch so zlou výslovnosťou však v roli exotickej krásky nakoniec okúzli celý štáb a po premiére aj davy fanúšikov v celom Nemecku. Nikto v tej dobe nemá ani poňatia o tom, čo nástup nemeckých nacistov k moci spôsobí. Ani samotná Lída. Užíva si slávu i náklonnosť Gustava Fröhlicha, vtedajšieho idolu všetkých nemeckých žien. Ten je nielen jej partnerom pred kamerou, ale stane sa aj jej milencom. Obdiv neskrýva ani sám Hitler, ktorý po návšteve ateliérov Baarovú nečakane pozve na súkromnú audienciu na Ríšske kancelárstvo. Hviezda Baarovej strmo stúpa. Lída s Fröhlichom sa nasťahujú do luxusnej vily. Ani len netušia, že majú tak významného suseda – pána filmového priemyslu, ministra propagandy Goebbelsa.

Reklama

Goebbels ich k sebe začne pozývať na vyhlásené večierky za účasti umeleckej aj politickej smotánky. A pri nich postupne vťahuje Baarovú do svojich „diabolských“ sietí. Fröhlich žiarli a Lídu varuje. Po jednej z mnohých žiarlivých scén ju vyženie z domu. Na túto príležitosť čaká zamilovaný Diabol. Chce sa kvôli Líde vzdať úplne všetkého – rodiny, kariéry, Ríše. Baarová odmietne lukratívnu ponuku na dlhodobé angažmán v Hollywoode, zostane v Berlíne a nezvládnuteľne prepadne novej láske. Zásadnú otázku, či je možné milovať zločinca, si bude klásť až o pár rokov a potom po celý zvyšok života.

Hitler na základe prosieb Goebbelsovej manželky rozkáže svojmu vrcholnému ministrovi, aby ukončil škandálny vzťah. Goebbels po Hitlerovom nátlaku svoju lásku zavrhne. Baarovej zakážu hrať v nemeckých filmoch a nesmie opustiť Ríšu. Počas otrasnej Krištáľovej noci v roku 1938 sa jej však podarí utiecť späť do vlasti, kde potom počas krátkej doby natočí ešte niekoľko úspešných filmov. Po nemeckej okupácii Československa musí pred nacistami opäť utiecť. Keď skončí vojna, vracia sa plná nádejí do oslobodenej Prahy. Tu ju však čaká len výsmech a poníženie aj od blízkych kamarátok-herečiek, ktoré jej ešte nedávno úspech v Nemecku závideli. Čoskoro je uväznená ako kolaborantka. To pravé peklo ju ešte len čaká…

Reklama

-lt/Zdroj: Dom umenia-

Populárne články