Connect with us

Kultúra

V Dome umenia predstavujú ojedinelý prierez kovačickou insitou

Published

on

Reklama

Diela zo zbierok Galérie insitného umenia v srbskej Kovačici, domova dolnozemských Slovákov, sprístupnil verejnosti v stredu 6. júla vo svojich výstavných priestoroch piešťanský Dom umenia. Výstava Čaro imaginácie predstavuje prierez celej histórie tohto ojedinelého kultúrneho fenoménu. Na slávnostnej vernisáži sa predstavili autori projektu putovnej výstavy, zástupcovia galérie a umelci, ďalší pozvaní hostia a s kultúrnym programom vystúpili folkloristi – Slováci z Vojvodiny. 

IMG_5995Iniciátorkou tohto špecifického projektu bola Jarmila Gerbocová zo Slovenského národného múzea v Bratislave, ktorá vysvetlila, ako vznikal zámer predstaviť diela zo zbierky Galérie insitného umenia v Kovačici ako putovnú výstavu práve v rámci predsedníctva Slovenska v Rade EÚ. Spomenula tiež, že diela sú v priestoroch na prízemí Domu umenia v Piešťanoch aj umiestnené v časovom slede od najstarších (zľava) až po najnovšie.

Reklama

Riaditeľ Slovenského vydavateľského centra Báčsky Petrovec Vladimír Valentík pripomenul históriu vzniku insitného umenia v tejto dedinke srbskej Vojvodiny, ktorá sa oficiálne datuje do roku 1939, keď si dvaja kovačickí remeselníci prezradili lásku k maľovaniu a dokonca začali spolu maľovať. Postupne sa k nim pridávali ďalší a v roku 1955 bola založená obecná Galéria insitného umenia, ktorá funguje prakticky dodnes. „Vo svete poznajú mená najmä Martina Jonáša, Zuzany Chalupovej ale aj Jána Kňazovica, ktorý, žiaľ, trošku predčasne zmizol z výtvarnej scény,“ uviedol V. Valentík.

IMG_5961

Reklama

IMG_6011

IMG_5947
Jeden z obrazov Jána Kňazovica vyšiel aj na poštovej známke a jeho diela si kúpilo množstvo zberateľov umenia. „Na rozdiel od iných maliarov, ktorí sa snažia maľovať svoje rodisko, svoj domov, práce, zvyky, ľudové kroje, u Jána Kňazovica sa javí výrazná výtvarná štylizácia, ktorá ju vyníma obsahovo z insitnej tvorby a pokračuje v nej aj jeho dcéra Anna Kňazovicová.  Martin Jonáš sa zasa nachádza vo všetkých  zbierkach kráľovských domov Európy, jeho sedliak je zobrazený tak, že pri maľovaní zväčšoval jeho ruky a nohy do neprirodzenej podoby – to, čo je významné pre sedliaka, to aj predstavoval veľké,“ vysvetlil riaditeľ vydavateľstva a pokračoval:  „Zuzana Chalupová je zase iná rozprávka. Jej špecifickosť spočíva v tom, že všetky figúry na jej maľbách sú vlastne deti. Keď ide o dospelých, tak tie deti majú fúzy. Keďže mala svoje motívy aj v rámci biblickej tvorby, na jej obrazoch aj Ježiš je dieťa s bradou a fúzami.“

IMG_6026Ako ďalej vysvetlil, aj vďaka tomuto úprimnému prejavu autorky, ide o pôvodné a vzácne insitné umenie, ktoré je vo svete veľmi cenené: „Ona nemala prvú výstavu v Kovačici, ale v Dubrovníku a druhú už v Paríži.“ Na aukcii UNICEF sa Zuzane Chalupovej podarilo vypredať 40 obrazov v priebehu pol hodiny, vystavovala v New Yorku, v Japonsku, obaja najznámejší insitní umelci mali styky s kráľovskými rodinami, nórsky kráľ Harald bol dokonca  Martina Jonáša navštíviť v Kovačici.

IMG_6034

Podľa V. Valentíka jedinečnosť práve otváranej výstavy spočíva v tom, že pochádza z originálnych zbierok Galérie insitného umenia, ktoré sú majetkom štátu (Srbska) a v takomto rozsahu – ako prierez a vývoj celej tvorby kovačických umelcov, sa insitné umenie ešte na Slovensku neprezentovalo.

IMG_5979

Slávnostnej vernisáže v Piešťanoch sa zúčastnili aj pozvaní hostia, spoluorganizátori a podporovatelia tohto projektu: zástupca predsedu úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, veľvyslanec Peter Procházka, ktorý návštevníkov krátko pozdravil, rovnako ako  predsedníčka správnej rady Galérie insitného umenia v Kovačici a insitná maliarka Anna Kňazovicová, ďale Pavel Čáni – riaditeľ Múzea vojvodinských Slovákov, Galéria Zuzky Medveďovej Báčsky Petrovec, Ingrid Slaninková – zo Svetového združenia Slovákov a ďalší zástupca kovačickej galérie, člen správnej rady a umelec, Ján Širka. Mesto Piešťany zastupoval druhý viceprimátor Tomáš Hudcovič. V programe vystúpili Katarína Mosnáková – Bagľašová v originálnom bánátskom kroji a hamonikár Miroslav Bruk.

IMG_5996 IMG_5952IMG_5957IMG_5971Ojedinelá prezentácia Čaro imaginácie obsahuje viac ako štyri desiatky insitných malieb jednotlivých autorov od začiatku vzniku tohto fenoménu až po súčasnosť. V Piešťanoch potrvá do 31. augusta.

-ad-

Populárne články