Connect with us

Kultúra

V Balneologickom múzeu sa dozviete viac o leteckej histórii i piešťanskom letisku

TTSK a Balneologické múzeum Imricha Wintera v Piešťanoch pozývajú na ďalšiu prednášku o novinkách z edičnej činnosti múzea. Tento raz sa bude hovoriť o histórii letectva v Piešťanoch.

Published

on

Reklama

Na podujatí sa dozviete viac o knihe Stana Bursu Letka 13, ktorá hovorí o najúspešnejšej slovenskej stíhacej letke v histórii (1939 – 1944). Reprezentačná kniha od znalca leteckej histórie prináša ucelený pohľad na doteraz tabuizovanú a prehliadanú tému pôsobenia slovenského stíhacieho letectva v čase 2. svetovej vojny.

Venuje sa anabáze slávnej letky 13 od jej vzniku v roku 1939, cez nasadenie na východnom fronte, presun na Slovensko k obrane jeho vzdušného priestoru až po jej tragický zánik v roku 1944, ako aj následnému pôsobeniu niektorých jej príslušníkov v SNP. Kniha opisuje život príslušníkov letky objektívnym pohľadom bez ideologizujúceho balastu. Veľkým prínosom knihy je aj ucelený zoznam stíhacích pilotov letky s ich životopisnými medailónmi. Kniha navyše zachytáva aj osudy iných príslušníkov, ktorí pôsobili s letkou 13 (kuriéri, protilietadloví delostrelci, mechanici pod.).

Reklama

Publikácia je skutočne výnimočným dielom v danej oblasti na Slovensku. Je výsledkom desaťročia trvajúcej mravenčej práce autora nielen v archívoch, ale aj v teréne s vtedy ešte žijúcimi pilotmi alebo ich rodinami. Mnohé fotografie ale i informácie sú publikované vôbec po prvýkrát.

 

Reklama

Druhá kniha hovorí o Civilnom letisku v Piešťanoch. Kúpeľné mesto sa môže pýšiť  už takmer 110 ročnou leteckou tradíciou, keďže v ňom ako v prvom slovenskom meste rakúsko-uhorskej monarchie  v auguste 1912 pristála vzducholoď.  Neskôr fungovalo na území Piešťan vojenské letisko, ktoré slúžilo tiež na výcvik pilotov a následne sa zmenilo na letisko civilné.  Publikácia mapuje najvýznamnejšie udalosti z jeho histórie.

Podujatie sa uskutoční vo štvrtok 21. apríla o 16.30 hod. v Hlavnej expozícii Balneologického múzea I. Wintera v Kursalone. Vstup je voľný.

 

-red- Foto: Balneologické múzeum Piešťany, FB Letisko Piešťany

Populárne články