Connect with us

Kultúra

Dnes v Elektrárni o tajnom živote veveričiek i pravej cene hebučkej vlny

V stredu 13. apríla pokračuje jarná tour Ekotopfilmu v Elektrárni Piešťany. Podobne ako v iných mestách je pre vás pripravený pestrý program dokumentárnych filmov na rôzne témy z mnohých kútov sveta. Tešiť sa môžete napríklad na film Zbláznení do orieškov, či na dokument o extrémoch prírody, alebo na dokument o pravej cene hebučkej vlny. Vstup je voľný.

Published

on

Reklama

Filmový festival EKOTOPFILM – ENVIROFILM

16:00 Zbláznení do orieškov – tajný život veveričiek (SK dabing)
17:00 Veľkí a malí – extrémy prírody (SK dabing)
18:00 Impozantný Yellowstone – oheň a ľad (SK dabing)
19:00 Merino boom (18+) (SK dabing)

 

Reklama

🐿 ZBLÁZNENÍ DO ORIEŠKOV – TAJNÝ ŽIVOT VEVERIČIEK (50´), DE
Veveričky žijú v mimoriadne rozmanitých biotopoch a ich domovom sú mestá, púšte, hory, ako aj arktické oblasti. Niektoré dokážu lietať, iné zas plávať, ďalšie žijú na stromoch alebo v podzemí, iné milujú sneh alebo rozpálené púšte. Od najväčšej veveričky po najmenšiu je rozmanitosť týchto hlodavcov skutočne ohromujúca. Tento špičkový prírodopisný film vám ukáže niektoré z najviac fascinujúcich druhov veveričiek na svete a aj to, ako sa úspešne udomácnili extrémnych podmienkach a v ľudskej spoločnosti. V zábavných sekvenciách zistíte čo majú všetky druhy spoločné a čo ich robí tak výnimočnými.

Reklama

🦒 VEĽKÍ A MALÍ– EXTRÉMY PRÍRODY (50’), AT
Či už v živočíšnej ríši alebo vo svete rastlín, naša Zem je obývaná veľkými aj malými formami života. Oceánske prúdy unášajú obrovské veľryby , ktoré majú viac ako 30 metrov, zatiaľ čo miniatúrne trpasličie morské koníky sa ukrývajú pred ich silou v krehkých konároch koralových útesov. Na africkom kontinente žije množstvo rôznych obrov: slony africké balansujú na svojich zadných nohách, aby dosiahli najchutnejšie listy a pritom ich sledujú podstatne vyššie žirafy. V juhoafrickom Namaqualande stačí na oživenie púšte jediná dažďová prehánka a nespočetné množstvo drobných rastlín vytvorí obrovské farebné more. A to nie je všetko. Vyberte sa s nami na cestu okolo sveta a spoznajte svet plný fascinujúceho života, ktorý je neuveriteľne veľký a úžasne malý.

🔥 IMPOZANTÝ YELLOWSTONE – OHEŇ A ĽAD (49‘), USA ❄
Zima v Yellowstone. Husté sneženie a teploty 50 stupňov pod nulou sú v kontraste s horúcimi gejzírmi podzemných síl; dramatické ukážky akoby z iného sveta. So sprievodcom Billom Pullmanom sa vydáme na cestu nekonečnými snehovými poliami, ukážeme vám „diamantový prach“, prebrodíme rieky zohriate geotermálnymi prameňmi. Poďte s nami žasnúť nad divočinou parku a pozrite sa ako sa živočíchy prispôsobili extrémnym podmienkam, aby kruté zimy prežili.

🐑MERINO BOOM – PRAVÁ CENA HEBUČKEJ VLNY (29’), DE
18+ Mládeži neprístupné
Vlna oviec merino je čoraz populárnejšia. S 88% je Austrália jej najväčším producentom na svete. Na dobrých životných podmienkach zvierat však na väčšine austrálskych fariem nezáleží. Aby sa vyprodukovalo čo najviac vlny, ovce sú celkom prešľachtené. Viac záhybov pokožky produkuje viac vlny. Problémom je, že záhyby kože priťahujú červy. Aby sa tomu zabránilo, záhyby sa pri konečníku odrežú – zvyčajne bez anestézie. ZDFzoom si kladie otázku: Koľko utrpenia sa skrýva za výrobou merino vlny a ako môžu spotrebitelia zistiť, či zviera, z ktorého majú výrobok netrpelo?

-red- Zdroj: Ekotopfilm

Populárne články