Connect with us

Kultúra

Tvorili ako praľudia

Published

on

Reklama

Naukladať kamene na kopu či poznášať suché konáre a vytvoriť z nich niečo pôsobivé. Dokonca obyčajná žabka vytvorená presne miereným ploským kamienkom na hladinu vody, môže vyvolať emócie. Aj to je krajinné umenie – Land art. Pri Váhu za Piešťanmi sa zišlo v sobotu 13. novembra niekoľko nadšencov tohto umeleckého štýlu, aby skrášlilo jeho ľavý breh a zároveň našlo spojenie s prírodou.

[singlepic id=7761 w=350 h=350 float=right]„Použiť sa dá všetko, čo tu nájdeme. So sebou sme si nepriniesli žiadny materiál. Máme k dispozícii kamene, konáre, listy. To bude ten skutočný Land art, ktorý vytvoríme,“ vysvetľuje organizátor podujatia Bruno Jakubec. Dôležité je podľa neho všímať si a vnímať okolie. Práve odtiaľ prichádza inšpirácia pre jednotlivé motívy. Autori na piešťanskom brehu nosili okruhliaky, halúzky, suché listy, ale aj šípky či iné jesenné plody. Na brehu vyrástla kamenná pyramída, ktorá sa však po chvíli zrútila sama do seba. „Práve pominuteľnosťou sa toto umenie vyznačuje. Dielo nie je určené na to, aby prežilo roky. Stačí len okamih,“ hovorí. Podobne skončili aj žabky na vode či kamenná mohyla pod vŕbou. Lepšie neobišlo ani ohnisko so špeciálnym prístreškom. Sfúkol ho vietor. Lenže v tomto prípade vraj nie je ani tak dôležitý výsledok, ako to, čo človek vníma, keď tvorí. Jeden z významných autorov Richard Long napríklad poohýbal steblá trávy alebo z kameňov vytvoril súvislý pás. Niektoré jeho práce sú zachytené len na fotografiách.

Reklama

Toto nezvyčajné umenie vzniklo v USA v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Autori sa nechali inšpirovať pravekými stavbami akým je napríklad anglický Stonehenge.

Autor: oi Foto: Tomáš Hudcovič – hugophoto agency

Reklama

[nggallery id=330]

Populárne články