Connect with us

Kultúra

Tvorba Martina Činovského zaujme nielen zberateľov poštových známok

Published

on

Reklama

Výstavu s názvom Poštová grafika otvorilo Balneologické múzeum vo Vile dr. Lisku 8. augusta. Prezentuje prierez tvorbou jedného z našich najvýznamnejších tvorcov poštových známok. 

[singlepic id=45654 w=320 h=240 float=left]Martin Činovský sa narodil 8. marca 1953 v Levoči. V rokoch 1971 – 1977 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave v oddelení knižnej tvorby u profesora Albína Brunovského. Piaty ročník štúdia absolvoval na École Nationale des Arts Décoratifs v Paríži na oddelení grafiky u profesorov Fioriniho a Le Heudea (1976).

Reklama

Od roku 1986, keď rytecky realizoval prvú poštovú známku, a od roku 1993, kedy vytvoril prvú známku Slovenskej republiky, sa známky zrealizované Martinom Činovským objavujú vo verejných filatelistických anketách na popredných miestach. Počas 20 rokov existencie samostatnej slovenskej známkovej tvorby realizoval okolo 150 výtvarných návrhov a rytín emisií poštových známok a na Oddelení tvorby cenín a rytectva VŠVU vyškolil viacero talentovaných umelcov, ktorým sa podarilo úspešne etablovať v tvorby poštových známok, čím položil pevné základy slovenskej známkovej tvorby.

Podieľal sa aj na založení špecializovanej tlačiarne zameranej na oceľotlač z plochých platní, čo je technológia, ktorou sa tlačia umelecky najhodnotnejšie poštové známky.

Reklama

V súčasnosti pôsobí na Pedagogickej fakulte UK a zároveň sa venuje hlavne tvorbe poštových známok a bankových cenín. Okrem intenzívnej práce v oblasti známkovej tvorby sa venuje aj voľnej a úžitkovej grafike, knižnej ilustrácii, maľbe a komponuje hudbu. Žije a tvorí v Bratislave.

Zdroj: martincinovsky.sk Foto: Martin Valo

[youtube width=“560″ height=“316″]http://www.youtube.com/watch?v=kosnMuQJST8[/youtube]

[nggallery id=2437]

Populárne články