Connect with us

Kultúra

Tri generácie insitných maliarov sa predstavia spolu v Dome umenia

Published

on

Reklama

Umelecký súbor Lúčnica – Dom umenia Piešťany a Galéria insitného umenia v Kovačici vás pozýva na výstavu 3 x KŇAZOVIC. Vernisáž sa uskutoční v utorok 2. apríla a výstava potrvá do začiatku mája.

Obdobie organizovaného pôsobenia kovačických maliarov sa kryje s obdobím prvých náznakov a začiatkov premeny tradičného života Kovačice, mestečka v srbskej Vojvodine, ktoré sa viac ako po 150. rokoch začalo pomerne rýchlo meniť a nadobúdať novú podobu.

Reklama

V bohatej tradícii insitného kovačického umenia najväčší úspech a uznanie svetovej verejnosti /popri domácej/ dosiahla trojica maliarov – Martin Jonáš, Ján Kňazovic a Zuzana Chalupová. Každý z nich je jedinečný vďaka svojráznosti a rozpoznateľnej výraznosti svojej individuálnej výtvarnej poetike.

Výstava 3 x KŇAZOVIC predstavuje maliarsku trojgeneráciu – Jána, dcéru Annu a vnučku Natašu. Kurátorkou výstavy je Mgr. Jarmila Gerbocová. Výstava je zaujímavá ja tým, že pripomína 50. výročie vydania poštovej známky s motívom „Detský tanec“ autora Jána Kňazovic, 50. výročie umeleckej tvorby dcéry Anny Kňazovic a 25. výročie umeleckej tvorby vnučky Nataši Kňazovic.

Reklama

TS

Populárne články