Connect with us

Kultúra

Tohtoročný Cinematik bude patriť nemeckému filmu

Published

on

Reklama

Tohtoročný Cinematik bude patriť nemeckému filmu, na čele s retrospektívou Wima Wendersa. Chýbať nebudú ani súťažné sekcie Meeting Point Europe a Cinematik.doc, či nočná sekcia Za hranicou kultu, tento rok venovaná žánru fantasy. 11. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 13. – 18. septembra v Piešťanoch.

paris texasRetrospektíva Wima Wendersa

Reklama

V rámci retrospektívnej sekcie Rešpekt vzdáme hold jednému z najvýraznejších predstaviteľov tzv. nového nemeckého filmu Wimovi Wendersovi. Diváci uvidia prierez tvorbou mapujúci rôznorodé črty Wendersovej filmárskej osobnosti. Od raných „čisto nemeckých“ filmov (v ktorých je zároveň silne citeľná jeho fascinácia USA), cez festivalové hity ako Nebo nad Berlínom, dokumentárne filmy, až k filmom, ktoré posúvajú hranice filmového výrazu prostredníctvom práce s novými filmárskymi technológiami (video, 3D).

Nemecký fokus 11. ročníka MFF Cinematik je organizovaný v spolupráci s Goetheho inštitútom v Bratislave.
para nad riekouNAJLEPŠIE SLOVENSKÉ DOKUMENTY UŽ TRADIČNE V SÚŤAŽI CINEMATIK.DOC

Reklama

Už 7. rok je súťažná sekcie Cinematik.doc platformou pre slovenskú dokumentárnu scénu a ponúka možnosť zhliadnuť najnovšie dokumentárne filmy na jednom mieste. Víťazný film vyberá medzinárodná porota filmových kritikov a tvorcov a je mu udelená Cena Literárneho fondu Cinematik.doc.

the nightmare before christmasPOLNOČNÉ PREDSTAVENIA VÁS ZAVEDÚ DO SVETA FANTASY

Tradičná nočná sekcia Za hranicou kultu vás zavedie do magických svetov za zrkadlom, do svetov, kde imaginácia nepozná hraníc. Nebude tu chýbať horor, muzikál, dráma či dokudráma. Neváhajte a vstúpte s nami do nekonečného sveta fantázie… A určite si nenechajte ujsť celonočné premietanie so súťažami o ceny

rodinny filmSPOZNAJTE SÚČASNÝ EURÓPSKY FILM

Ak chcete vedieť čo rezonuje v súčasnej európskej kinematografii, odporúčame súťažnú sekciu Meeting Point Europe zostavenú panelom 17 európskych filmových kritikov a festivalových dramaturgov, ktorá je organizovaná pod záštitou FIPRESCI.

Finálny výber filmov spája festivalových miláčikov s neprávom opomínanými titulmi, ukazuje rôznorodosť európskej kinematografie a naznačuje, ako bude vyzerať jej budúcnosť.

851-cinematik_genericCINEMATIK.DOC 2016: CALL FOR ENTRY

Cinematik.doc je súťaž slovenských celovečerných dokumentov, ktoré mali premiéru v období jedného roka pred festivalom. Cenu Literárneho fondu Cinematik.doc dotovanú finančnou prémiou 750€ udeľuje na návrh medzinárodnej poroty festival Cinematik spolu s Literárnym fondom za najlepšiu réžiu slovenského dokumentárneho filmu.

PRESVEDČTE SA, ŽE MLADÝ NEMECKÝ FILM STOJÍ ZA POZORNOSŤ

Súčasný mladý nemecký film mapuje sekcia Nemecko pod lupou: Rozlúčka so včerajškom, ktorú kurátorsky zostavil Oliver Baumgarten, programový riaditeľ nemeckého filmového festivalu Max Ophüls Preis (Saarbrücken) zameraného na objavovanie mladých režisérskych talentov.

Nemecký fokus 11. ročníka MFF Cinematik je organizovaný v spolupráci s Goetheho inštitútom v Bratislave.

Zdroj: newsletter, www.cinematik.sk, pozn. red. Článok obsahuje reklamné údaje

Populárne články