Connect with us

Kultúra

Terorista s úvodným filmom Cinematiku spokojný nebol

Published

on

Reklama

Nemáte radi ak festivaly začínajú ošúchanými frázami typu: „Šesť rokov v živote človeka je málo, ale šesť rokov v živote festivalu je už skúška vytrvalosti a správnosti…“ alebo romantickejšie: „Keď padá tma na piešťanské kinosály, ožívajú milovníci filmového umenia…“ Bez zbytočných slov a bez zbytočných klišé práve vám ponúka filmový festival Cinematik priame filmové objavovanie bez kompromisov.

[singlepic id=19325 w=320 h=240 float=left]Piešťany sa zapĺňajú. Okrem kúpeľných hostí do mesta razom prikvitlo plno naozaj filmových fanúšikov rôznych generácií, od zvedavcov cez odborníkov až po filmárov. Včera (9. septembra) sa v piešťanskom Dome umenia o 19.00 konalo slávnostné otvorenie šiesteho ročníka festivalu Cinematik. Čestná riaditeľka, Božidara Turzonovová, popriala divákom pozitívne pôžitky; výkonný riaditeľ, Tomáš Klenovský, poďakoval spoluorganizátorom, partnerom, štábu a milovníkom kín za priazeň; umelecký riaditeľ, Vladimír Štric, ozrejmil divákom heslo festivalu: „Tohtoročný slogan znie: žijeme filmom. Žijeme filmom celý rok, máme film radi a tešíme sa, že tento jeden týždeň budeme žiť filmom s vami.“ Rafael Rafay, podpredseda výboru NR SR pre kultúru a médiá, sa k divákom aspoň postavil a otočil, aby sa ani na neho nezabudlo, keď už meral cestu a po slovách primátora mesta Piešťany Rema Cicutta: „Týmto považujem dnešný, nový ročník za otvorený,“ prišiel na pódium ešte jeden hosť. Vzácny hosť.

Reklama

[singlepic id=19338 w=320 h=240 float=right]Peter Gottschalk, zástupca spoločnosti ARTE G.E.I.E.. Práve táto spoločnosť je jednou z troch spoločností, ktoré sa producentsky podieľali na príprave otváracieho filmu. Volá sa Carlos a je zároveň jedným z desiatich filmov uchádzajúcich sa o hlavnú cenu festivalu Meeting Point Europe Award. Rozpráva životný príbeh známeho teroristu pôvodom z Venezuely IIjiča Ramíreza Sáncheza, známeho tiež ako Carlos. Peter Gottschalk prišiel odovzdať divákom pozdravy od producenta Daniela Leconta: „Je to môj kolega a spolu pracujeme pre ARTE už vyše 15-20 rokov. Som vo výhode, pretože film, ktorý o chvíľočku uvidíte už poznám. Videl som jeho dlhú 6 hodinovú verziu. Od tejto chvíle pôjdem von a do jednej ráno budem čakať na koniec. Vydesených divákov, samozrejme, za moment upokojil: „Nebojte sa, vy uvidíte kratšiu verziu, ktorá trvá približne 2,5 hodiny.“ V zapätí ešte doplnil: „Carlos bol v podstate veľmi blízko Piešťan, pretože jeden z jeho príbehov sa odohrával na viedenskom letisku Schwechat. Uvidíte i jeden historický záber. Ľudia, ktorí majú už istý vek budú vedieť, že sa tá udalosť stala v zime, ale pozerajte sa dobre a rozmýšľajte sami, v ktorom ročnom období sa to stalo na natáčaní. Keď hlavná postava filmu Carlos videl film vďaka svojmu právnikovi, spokojný nebol. Kritizoval producenta. Momentálne je Daniel Leconte v bezpečí, pretože Carlos je ešte stále v parížskom vezení. Zatiaľ sme všetci v poriadku.“

[singlepic id=19323 w=320 h=240 float=left]Téma terorizmu je v dnešnom svete stále aktuálna. V potenciálnych hrozbách číhajú príležitosti pre tých, ktorí sa neboja chopiť šance. I tieto fakty sú dôvodom, prečo Cinematik otvoril práve film o násilí. Vyskytlo sa v ňom však i pár okamihov, na ktorých sa publikum dobre pobavilo. Terorista, ktorému cigareta v ústach nechýbala ani počas sprchovania, miestami až raketová rýchlosť reči postáv v dialógoch a zelené stromy, kým sa v titulkoch píše o tuhej zime. I takýmto spôsobom sa dá odľahčiť vážnosť témy a na nad tragickými faktami sa na okamih pousmiať.

Reklama

Malá rekapitulácia čísel na záver: 6. ročník, 7 filmových dní, 10 súťažných filmov a 131 filmov, ktoré budú odpremietané počas tohto ročníka filmového festivalu.

[nggallery id=1064]

Autor: Tatiana Michalková Foto: Dušan Knap

Populárne články