Connect with us

Kultúra

Temperamentné flamenko na podporu Joja

Published

on

Reklama

V utorok 21. augusta si môžete v klube ŽiWell vychutnať temperamentný flamenkový koncert. Čaká vás podmanivé a vášnivé flamenko v podaní skupiny El Moro. 

Umelci svojím vystúpením podporia dobrú vec a výťažok venujú Jojovi, ktorý absolvuje potrebný rehabilitačný pobyt.

Reklama

Skupinu El moro založili štyria Slováci, skúsení muzikanti a tanečnice, aby si zahrali flamenco a flamencu príbuzné skladby zo západného Balkánu, konkrétne z oblastí v minulosti okupovaných Turkami. „Turci totiž prevzali a ďalej rozvíjali byzantskú kultúru, španielske flamenco zas najviac ovplyvnili Mauri a Židia, k jeho rozvíjaniu veľmi prispeli aj Cigáni. Hráme v rôznych nepravidelných taktoch, bodkovaných dvanástkových, sedmičkových, deviatkových, šestkových, trojkových,“ vysvetľuje na svojich stránkach skupina.

Kto sú členovia El Moro?

Speváčka a tanečnica Renata Gitana – absolvovala kurzy tanca flamenco u Lidie Valle, Felipa Mata, Carmen Cortés, Angelity Gómez, Manuely Ríos, ďalej s uznaním absolvovala kurzy spevu flamenco u El Londra, Gambu de Jerez a kurzy gitary u Michele Iaccarina. Spieva aj najpôvodnejšie flamenco, tzv. cante jondo. Okrem flamenca sa venuje aj iným štýlom hispánskej hudby, napr. latinskoamerickým ( latin jazz, vals criollo peruano, música negroide peruana, mexická hudba mariachi). Tanečne spolupracovala a spolupracuje so sólistkou Opery SND Jitkou Sapara-Fischerovou (opera Carmen, 2002), ako aj s inými umelcami. Vo flamencu má svoj vlastný rukopis, ktorý nie je derivátom štýlu jej pedagógov.

Reklama

Spevácky sprevádzala flamenco tanečnice Libušu Bachratú a Mirku Hardošovú. V roku 2010 spolupracovala na televíznej komédii Olé zápražka rómskeho režiséra Doda Banyáka, kde bola autorkou choreografie, koučovala protagonistov hlavných postáv (Juraj Mokrý a Michaela Majerníková), tancovala vedľajšiu postavu v jednej zo scén a robila hlavnej hrdinke dablérku.

Gitarista Oliver Kováč – multiinštrumentalista, venoval sa klasickej hudbe a gitarovej moderne. Potom pôsobil vo flamenkovom zoskupení Lagrima a neskôr spoluzaložil skupinu Los Flamenquitos. Spolupracoval v rôznych etnoprojektoch, napr. so Zuzanou Mojžišovou, s Orchestrom ľudových nástrojov (Hudba národov sveta).

Perkusák Miro Nikulin – mladý multiinštrumentalista z Petržalky, okrem gypsy jazzu, latin jazzu, klasiky a rocku sa venuje aj etnu , orientu, hrá aj na gitaru, basgitaru, bicie a klavír. Zoskupenia: Odeon, Devachan, Swing That String.

Tanečnica Dáša Toporczerová – začínala so spoločenskými tancami, z ktorých presedlala na flamenco. Je terapeutkou a má bohaté skúsenosti s tanečnou terapiou. Má za sebou producentské skúsenosti, napr. charitatívno-umelecký projekt Bosé nohy (2015, DPOH).

-inf- Zdroj: el-moro.webnode.sk Foto: El Moro

Populárne články