Connect with us

Kultúra

Svetové jazzové špičky opäť v piešťanskom Kursalone – Tariška s Gonzalesom a Bartuš s Faraom!

Published

on

Reklama

Októbrový džezový program International jazz Piešťany v Kursalone je opäť plný špičkových mien nielen slovenskej ale i svetovej scény.

Spolupráca známeho slovenského saxofonistu Radovana Tarišku s excelentným newyorským pianistom, pôvodom z Venezuely, Benitom Gonzalesom sa začala pred pár rokmi práve v Piešťanoch na Festivale Doda Šošoku. V klubovom prostredí Art Jazz Gallery Kursalon vystúpia spoločne s ďalším virtuózom, ktorý má hudbu takpovediac v krvi – bude ním Američan s nigérijskými koreňmi Essiet Okon Essiet. Koncert Radovan Tariška Quartet si preto nenechajte ujsť, koná sa v piatok 18. októbra o 20,00 h. Tariška sa v poslednom období venuje i „zjazzovaniu“ slovenských ľudoviek a ide mu to naozaj výborne. Vystúpenia tohto zoskupenia bývajú nabité energiou a ocenia ich nielen skalní džezoví fanúšikovia, ale aj všetci milovníci dobrej hudby.

Reklama

[youtube width=“560″ height=“360″]http://www.youtube.com/watch?v=LQjEcE23x_A[/youtube]

Ďalší piatkový LIVE JAZZ – 25. 10. o 20,00 h v Kursalone tiež stojí za návštevu. Džezoví bratia kontrabasistu Štefana „Pištu“ Bartuša sa predstavia v medzinárodnej zostave ANDY MIDDLETON /USA/ – sax , MICHAL BUGALA /SK/ – gitara, VLADIMIR KOSTADINOVIC /SRB,AT/- bicie nástroje a spolu s nimi vystúpi v súčasnosti najžiadanejší taliansky pianista Antonio Farao.

Reklama

Koncert Štefan „Pišta“ Bartuš & Jazzbrothers feat. Antonio Farao je súčasťou slovensko-rakúsko-talianskeho turné kontrabasistu a skladateľa Bartuša, ktorý sa nedávno vrátil z Ameriky, kde spolupracoval napríklad s trumpetistom Endrem Riceom (člen COUNT BASIE ORCHESTRA ) a bubeníkom Jayom Cummingsom (hráva s menami ako LIONEL HAMPTON, STAN KENTON, GLENN MILLER…). Úspechmi sa môžu pochváliť aj ostatní „bratia“ – napríklad náš Michal Bugala okrem iného získal v roku 2012 prestížnu cenu Esprit za svoj album Y, ktorý ocenila verejnosť i odborná porota. Saxofonista Andy Middleton má na svojom konte napríklad prvú cenu za najlepšie sólo a najlepší aranžmán na 13. Europe Jazz Contest a mladý srbský bubeník, žijúci vo Viedni Vladimir Kostadinovič sa môže pochváliť prvým miestom na Jimmy Wood competition v Taliansku. Hosťujúceho talianskeho pianistu Antonia Faraa označili za významný talent aj tí najlepší: „The best young piano player to come up for years” (Kenny Kirkland) alebo „Antonio is not only a fine pianist, but a great one.” (Herbie Hancock). Na koncerte zaznejú najmä autorské skladby z debutového albumu Š. P. Bartuša COLLECTIVITY.

Autorský projekt kontrabasistu Štefana“Pištu“Bartuša bol ohodnotený aj najlepšími recenziami svetových umelcov ako Randy Brecker, Rick Margitza, Jery Bergonzi …

[youtube width=“560″ height=“360″]https://www.youtube.com/watch?v=PwlAV0a4ulw[/youtube]

Zdroj: TS

REKLAMA

ijav-ucto

Populárne články