Connect with us

Kultúra

Svadba v Indii je o spájaní rodov a majetkov – manželia si musia lásku vypestovať

Published

on

Reklama

Indické svadobné pozvánky zo zbierky Boženy a Ladislava Volkovcov sú od 9. februára vystavené v Galérii Fontána v Piešťanoch. Ladislav Volko pôsobil v rokoch 1999 – 2004 ako veľvyslanec v Indii. Zbierka obsahujúca cez sto pozvánok vznikla práve počas tohto obdobia.

[singlepic id=9638 w=320 h=240 float=left]„Koncom októbra, začiatkom novembra, začína v Indii chladné počasie a s ním aj svadobné obdobie. Počas neho sme dostávali aj tri pozvánky na svadby na jeden večer. Pozvánok bolo stále viac, ja som si ich zbierala a geniálnu myšlienku dostal môj manžel, ktorý povedal, že by z toho bola pekná výstava,“ vysvetľuje pôvod výstavy Božena Volková. Kurátorsky a odborne ju zastrešil Bohumír Bachratý. Jej časť už bola vystavená v Bratislave, ale ako celok sa predstavuje po prvý raz v Piešťanoch, kde ju Božena Volková ako lokálpatriotka narodená v našom meste, chcela najskôr ukázať verejnosti.

Reklama

[singlepic id=9646 w=320 h=240 float=right]„Svadba v Indii je to, čo možno bolo kedysi u nás. Je to záležitosť rodiny, vôbec sa tam nejedná o lásku, vôbec sa tam nejedná o vzťah mladých ľudí. Mladí ľudia v Indii sú vychovávaní tak, aby mladý muž keď vyrastie bol schopný uživiť rodinu a žena je vychovávaná tak, že vie že sa musí postarať o tú rodinu z tej domácej stránky a musí rodiť deti, hlavne syna pokračovateľa rodu. V Indii je svadba o tom, že sa spájajú dva rody a dva majetky. Mladí ľudia sú pripravovaní na to, že keď raz príde čas, hoci sú zamilovaní do niekoho iného, sa budú musieť prispôsobiť svojmu partnerovi, budú si ho musieť obľúbiť, zamilovať sa do neho a pestovať si vzťah a lásku,“ ozrejmila svadobné pozadie Indie Božena Volková.

[singlepic id=9649 w=320 h=240 float=left]Väčšina pozvánok je vyrobená ručne. Dominuje na nich zlatá a červená farba. Vystavené pozvánky sú takmer umeleckými dielami a prostredníctvom farieb a rôznych symbolov majú mladomanželom zabezpečiť dlhý a šťastný život. Najvzácnejšiu pozvánku dostali manželia Volkovci od rodiny multimiliardára a najbohatšieho muža Indie Lakšímí Mittala. Ten za svadbu svojej dcéry zaplatil 55 miliónov dolárov. Pozvánka ma túto svadbu má formu knihy a je ručne maľovaná a zdobená zlatom.

Reklama

Na výstavu bola zvedavá okrem domácich hostí aj speváčka Iveta Bartošová, ktorá v týchto dňoch oddychovala a lyžovala na Slovensku, avšak popri tom stihla zaspievať aj na plesoch.

Výstava bude verejnosti prístupná do 27. februára a potom už majú o ňu záujem v Brne, vo Viedni i v Žiline.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GWg0t461YBQ[/youtube]

Autor: th Foto: Tomáš Hudcovič – hugophoto agency

[nggallery id=470]

Populárne články