Connect with us

Kultúra

Studenková, Fialová a Kocúriková v komédii Pamäť vody

Published

on

Reklama

Činohra Slovenského národného divadla sa predstaví už na budúci týždeň v Piešťanoch. Vo štvrtok 25. apríla uvedie v Dome umenia hru Shelagh Stephensonovej Pamäť vody. Účinkujú v nej Zdena Studenková, Anna Maľová, Zuzana Kocúriková, Zuzana Fialová, Jozef Vajda a František Kovár. Hra je trpkou komédiou súčasnej škótskej autorky. Získala za ňu prestížnu Olivierovu cenu za najlepšiu anglickú komédiu.

pamat vody
Tri dospelé sestry sa po dlhom čase vracajú do svojho rodného domu na pohreb ich matky. Mary, Teresa a Catherine zapíjajú smútok a spomínajú na spoločnú minulosť. Postupne prichádzajú na to, že hoci spolu vyrastali, ich spomienky na detstvo a mladosť sa diametrálne líšia. Na najstaršiu, úspešnú lekárku, sestry žiarlia a obviňujú ju za to, že ich vždy oberala o pozornosť ich rodičov. Prostredná Teresa, ktorá jediná zostala žiť v matkinej blízkosti, ostatným dvom vyčíta nezáujem o matku počas jej choroby. Najmladšej Catherine večné pocity ublíženia, neustála sebaľútosť a celková osobnostná nezrelosť spôsobujú problémy nielen vo vzťahu so sestrami, ale aj s mužmi.

Reklama

To, čo ich spája a čo významne poznačilo ich životy, je chladný vzťah s matkou. Naučili sa nezdôverovať sa ani matke, ani sebe navzájom. S narastajúcim alkoholickým opojením sa postupne otvárajú, no stávajú sa aj zraniteľnejšími. Na svetlo vychádzajú tajomstvá a problémy ich partnerských vzťahov, ktoré pred sebou navzájom celé roky zamlčiavali. Sestry sa tak cez ostré slovné prestrelky, vzájomné spory a následné uzmierenia navzájom zbližujú a smrť ich matky sa tak pre ne paradoxne stáva novým začiatkom. Jeden pohreb, stretnutie svojráznych sestier a nevyspytateľnosť ľudskej pamäti sú zdrojom skvelých dialógov, humorných scén i hrejivých pohladení po duši.

Predstavenie nie je vhodné pre deti do 15 rokov.
Vstupné: 15- €
Vstupenky si môžete zakúpiť v pokladni Domu umenia Piešťany v pondelok – piatok 14.oo – 17.oo a hodinu pred predstavením. Telefón: 033/24 58 001 a cez www.ticketportal.sk

Reklama

Zdroj: PR

Populárne články