Connect with us

Kultúra

Sochy zostanú na hrade až do októbra

Published

on

Reklama

Vernisáž výstavy Sochy na hrade, ktorá sa konala v sobotu 22. augusta prilákala k bránam Čachtického hradu stovky ľudí. Práce od piatich autorov z regiónu budú v plenéri vystavené až do 17. októbra. Jedným z nich je aj mladý výtvarník z Trebatíc, Martin Ševčovič, ktorý v areáli umiestnil až štvormetrové dielo s názvom Sonda.

Rezbár Marián Detko sa predstavil drevorezbou Čachtického hradu a dielom „Dračie srdce“, ktoré je kombináciou 100 rokov starého viniča a polodrahokamu. Ján Hubinský sa prezentuje prostredníctvom svojich keramických prác „S otvoreným srdcom“ a „Milovník sukulentov“. Videoartista Štefan Oliš ponúka svoje sochárske práce – „Tŕňová stolička“ a minimalistické dielo „Lietajúci betón“. Akademický sochár Milan Struhárik predstavil svoje drevené sochy „Ochrancovia hradu“ a výtvarník Martin Ševčovič sa prezentoval prostredníctvom svojej práce vytvorenej z hliníka, vysokej 4 metre s názvom „Sonda“.

Reklama

 

 

Reklama

SOCHY_NA_HRADE_1

Ako uviedla kurátorka výstavy Mária Priatková, priestory hradu, ktoré neboli doteraz nijakým spôsobom výtvarne využívané sa dokázali plne prispôsobiť tomuto účelu: „V deň vernisáže bola aj vďaka priaznivému počasiu vysoká návštevnosť, prišlo sa pozrieť stovky ľudí.“

SOCHY_NA_HRADE_7Vernisáž sa začala o druhej popoludní príhovorom kurátorky Márie Priatkovej, nasledovala reč starostu obce Čachtice Michala Balalu a postupne sa predstavili aj všetci prítomní autori. Pre najmenších návštevníkov mali organizátori pripravení sprievodný program – „Navrhni si svoju sochu“, na chvíľu sa tak aj oni mohli stať umelcami a vytvoriť sochu podľa svojich predstáv.

SOCHY_NA_HRADE_9„Vernisáž bola spojená aj s čítaním legiend a povestí o Slovenských hradoch, takže si všetci mohli pravidelne, každú hodinku odpočinúť pri príjemnom počúvaní,“ doplnila M. Priatková. Vystavované práce si budete môcť pozrieť do 17.októbra 2015.

 

Zdroj: Tlačová správa, foto: A. Jurech

Populárne články