Connect with us

Kultúra

Slovenský Ansel Adams oslavuje päťdesiatku

Published

on

Reklama

Jeden z posledných tvorcov klasickej fotografie, krajinkár Yaro M. Kupčo vystavuje pri príležitosti svojho životného jubilea v galérii Fontána.

[singlepic id=17749 w=320 h=240 float=left]Kurátor Marián Pauer, ktorý bol pri všetkých vydaniach kníh Martina Martinčeka, prirovnáva Kupča k tomuto velikánovi slovenskej fotografie, ale vďaka čisto krajinárskemu zameraniu spomína aj Ansela Adamsa. A Kupčo sa tomu nebráni. Práve k odkazu týchto dvoch autorov sa vo svojej tvorbe vedome hlási.

Reklama

„Pred rokom som Yarovi Kupčovi povedal, pane vy fotíte ako Adams. V dnešnej digitálnej dobe sa hlboko skláňam pred človekom, ktorý napriek všetkému, fotí klasickou veľkoformátovou kamerou. To znamená brať so sebou ťažký statív, vyjsť na každý kopec a nájsť každý záber,“ povedal na vernisáži kurátor Marián Pauer. Podľa vlastných slov obdivuje najmä [singlepic id=17752 w=320 h=240 float=right]klasický proces, ktorým Kupčo každú fotografiu vytvára – vyvoláva filmy, svetlocitlivú vrstvu nanáša na ručný papier, potom exponuje, tónuje a nakoniec naň nanáša 24 karátové zlato.

Na otázku, či bude niekedy okrem krajín fotiť aj ľudí, Yaro Kupčo odpovedá: „Zatiaľ u mňa nastal posun k ľudskej práci, ale či budem fotiť aj ľudí, to neviem.“

Reklama

[nggallery id=1005]

(mp)

REKLAMA

Populárne články