Connect with us

Kultúra

Slovenská renesancia Petry Lajdovej

Published

on

Reklama

Na slávnostné odhalenie fotografického diela Petry Lajdovej s názvom Slovenská renesancia s podtitulom Keď krása vychádza na svetlo sa návštevníci môžu tesiť už tento utorok o 19:00 hod. v Kursalone v Piešťanoch. Fotografka touto umeleckou výstavou vzdáva úctu našim predkom, kultúrnemu dedičstvu a všetkým, ktorí sa venujú osvete, etnologickým prieskumom a uchovávaniu ľudovej kultúry.

Myjava parta 1915, backstage nasadzovanie party na fotenie

Reklama

Fotografka Petra Lajdová, ktorá má za sebou rozmanité projekty nekomerčného i komerčného charakteru, sa rozhodla s pokorou umelecky zdokumentovať a šíriť krásu, tradície a hodnoty, ktoré na Slovensku máme. Posolstvom výstavy Slovenská renesancia nie je len samotná fotka, ale odkaz v podobe oslavy krásy a estetiky svadobných pokrývok hlavy neviest a vydatých žien, moderne, originálne a s úctou. Hoci slávnostné otvorenievýstavy je na Slovensku, umelecké dielo bude putovať po svete a šíriť slovenskú krásu aj v zahraničí. Dôkazom toho je aj skutočnosť, že od minulého týždňa je promovaná leteckou spoločnosťou GO2SKY, ktorá „preváža Slovenskú renesanciu“ do Talianska, Nemecka a dalších krajín.

Fotenie prebiehalo nielen v ateliéri Petry Lajdovej v Bratislave, ale taktiež v rozmanitých slovenských regiónoch. Putovalo sa na Myjavu, kde sa fotilo v drevenici, cestovalo sa aj do Čajkova v Tekovskom regióne, alebo do obce Čičmany, ktorá je známa svojou unikátnou architektúrou. Dokonca pricestovali ženy z Torysiek až do Bratislavy, aby ukázali svoje bohatstvo i tradície, a boli z fotenia a zo záujmu o náš ľudový odev nadšené.

Reklama

Pri hľadaní párt či čepcov sa stretla fotografka s nadšením, ale taktiež strachom, nakoľko veľa čepcov a svadobných párt je veľmi starých a krehkých. Ľudia si ich uchovávajú v starodávnych skriniach a ochraňujú, niektoré časti odevu sú už jedny z posledných, preto niektoré originály boli zapožičané z umeleckých dielní (krojární Lúčnice či SĽUKu).

Keďže niektoré čepce a party boli v dedinách ojedinelé, musela byť svetelná technika a celé fotografické štúdio prevážané priamo do konkrétnych regiónov. Zaujímavé bolo aj zistenie, že v niektorých dedinách je už len pár ľudí, ktorí sú možno poslední “profesionáli” čo vedia nasádzať čepce a party na hlavu, nakoľko ide o veľmi krásnu, avšak komplikovanú umeleckú obradnosť.

Od apríla 2014, kedy sa po prvý krát oznámilo verejnosti, že projekt existuje a realizuje sa už od jesene 2012, sa fotografka stretla s pozitívnymi odozvami, nadšením a záujmom, kedy výstava uzrie svetlo sveta a môžu sa prísť pozrieť.

“Po svojich cestách v zahraničí som našla veľmi pozitívnu priam nadšenú odozvu. Rôznorodosť, tvar, prepojenosť s prírodou a dekoratívnosť svadobných párt a čepcov priam vyrazila dych. Veľa prepojení so svetom, či už vizuálnou metaforou tekovského čepca s egyptskou Nefertiti alebo tekovskou partou s thajskou alebo kambodžskou pokrývkou hlavy, prepojenie medzi partou z Torysiek zo Spiša s tribal pokrývkou v Keni alebo v Indii, to všetko som sa snažila vystihnúť na fotografiách s dávkou renesancie v tom pravom slova zmysle. Svadobná parta z Vajnor naopak vyrazila dych mnohým Slovákom, nechceli veriť, že je to práve slovenské. Svadobná parta z Veľkého Lomu sa už v regióne nedá nájsť, resp. mne sa to nepodarilo, je len v archíve krojárne alebo v múzeu, avšak, jej tvar mal ohlas v zahraničí ako niečo tribal nádherné a exotické,” spomína Petra Lajdová.

Prepojenie kultúr, prepojenie s prírodou sa potvrdzuje. Slovensko má veľké a skutočne rozmanité hmotné i nehmotné bohatstvo, ktorým sa má právom pýšiť. Petra Lajdová sa narodila v roku 1978 v Bratislave. Ústredným motívom v jej tvorbe sú najmä ženy, prostredníctvom ktorých vizualizuje nepredstieranú krásu, vášeň a krehkosť. Jej fotografia je súčasťou komerčných a umeleckých projektov, portrétov a ženských aktov. Pôsobí na Slovensku, pracuje a tvorí taktiež v zahraničí.

Výstavy:

• leto 2008 – výstava fotografií pre „rebelantsky“ komunikovaný festival vážnej hudby Viva Musica na nádvorí Starej radnice v Bratislave

• leto 2009 – skromná zbierka s názvom „Vášnivo a s citom“ , mestské kultúrne a informačné centrum, Piešťany

• jeseň 2009 – autorka výstavy „Pomáhame odraziť sa“ , netradičný koncept pre prezentáciu aktivít občianskeho združenia Notabene; železnice SR, Bratislava, Košice

• jeseň 2010 – spoluautorka výstavy fotografií s názvom “Sme či nie sme iní” na moste SNP v Bratislave, pre občianske združenie Proti Prúdu o.z..

Slávnostné otvorenie: 5. 8. 2014, príhovor etnologička Mgr. Barbora Morongová, PhD.

KEDY: 6.8.2014 – 31.8.2014

KDE: KURSALON, Beethovenova 5, 921 01 Piešťany

Tlačová správa

Populárne články